Donald Trump kost staten massa geld

300.000 dollar of 262.00 euro, zoveel kost het de lokale autoriteiten aan beveiliging van de vijftien rally's van de controversiële Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Dat berekende de Wall Street Journal. Gemiddeld gaat het om 20.000 dollar per evenement.

Trump heeft met zijn controversiële uitspraken al veel tegenstanders verzameld en het is ondertussen traditie geworden dat een massa mensen naar de rally's van de Republikein trekken om te protesteren.

Rellen
Regelmatig komt het tot schermutselingen tussen voor- en tegenstanders van Trump waardoor de steden moeten investeren in extra politiemensen en beveiliging voor Trump. Deze extra beveiliging komt bovenop de federale kosten voor de beveiliging door de Amerikaanse Secret Services. Wall Street Journal heeft cijfers verkregen voor 15 van de 24 Trump-bijeenkomsten in tien staten tijdens de maand maart. Het ging onder meer om rally's in Boca Raton (Florida), Portland, Maine en Bloomington (Illinois) en Cleveland, Cincinnati en Youngstown (Ohio).

Twee keer zo duur als de democraten
De meest gepeperde rekening was voor Tucson, Arizona, waar 180 politieagenten, die 1.171 manuren werkten, 81.838 dollar (71.000 euro) kostten. Dat is bijna twee keer zoveel als bij de rally van de Democraat Bernie Sanders in dezelfde stad. Verschillende steden hebben al geld teruggevraagd aan de Trump-campagne en sommige van hen hebben effectief geld teruggekregen, wat uitzonderlijk is.

Geen geweld aanwezig
Trump zelf ontkent dat zijn rally's gewelddadig zijn. "Weet je hoeveel mensen gewond zijn geraakt tijdens onze rally's? Ik denk dat dat bijna niemand is", zei hij tijdens een interview in maart. "Er is geen geweld."

Bekijk ook: