Trump en Cruz spreken straffe taal

Ted Cruz en Donald Trump, de twee grootste Republikeinse kanshebbers bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, deden na de aanslagen in Brussel enkele radicale voorstellen om terreur te voorkomen. Ted Cruz wil meer politietoezicht in moslimwijken, Donald Trump heeft voorgesteld om de foltering weer in te voeren.

Cruz en Trump deden hun voorstellen op de dag van de Republikeinse voorverkiezingen in Arizona en Utah. "We moeten de ordediensten de toelating geven de moslimwijken te beveiligen en er te patrouilleren zodat ze niet radicaliseren", zei de ultraconservatieve Cruz in een mededeling. “We weten wat er gebeurt in die geïsoleerde moslimwijken in Europa. Als wij dit willen voorkomen in ons land, dan hebben we sterke en zichtbare ordediensten nodig dat door probleemwijken zullen patrouilleren en niet-geradicaliseerde Amerikanen zullen beschermen.”

'Bommentapijt'
Het is de eerste keer dat Cruz zich niet enkel richt tot de geradicaliseerde moslims, maar de hele moslimgemeenschap over dezelfde kam lijkt te scheren. Na de aanslagen in San Bernardino door een geradicaliseerd moslimpaar in december, beloofde hij een "bommentapijt" voor de moslimextremisten.

Waterboarding
Amerikaanse media berichtten dat Donald Trump zei dat hij folteringen weer mogelijk wil maken, nog "verregaander dan waterboarding". Waterboarding is een foltertechniek waarbij de gefolterde naar achteren gebogen ligt, een natte doek over zich heen krijgt en water door neus en mond toegestroomd krijgt. De gefolterde kan moeizaam ademhalen en krijgt de indruk dat hij aan het verdrinken is. Waterboarding noemt daarom ook schijnverdrinken.

Salah Abdeslam
Over de arrestatie van Salah Abdeslam zei Trump dat als Abdeslam meteen na zijn arrestatie eens goed "geroosterd" was geweest, hij waarschijnlijk wel had gesproken en de aanslagen had voorkomen waar hij "waarschijnlijk bij betrokken was".