Dossier President Trump

Rubio stapt uit race, Clinton en Trump op kop

Na voorverkiezingen in opnieuw vijf staten lijken de Republikein Donald Trump en de Democraat Hillary Clinton verder op weg om de nominatie van hun partij binnen te halen. De eerder gematigde Republikein Marco Rubio stapt uit de race. Dat heeft hij aangekondigd nadat bleek dat hij verloren was van Donald Trump in zijn thuisstaat Florida. Republikein John Kasich heeft de voorverkiezing in Ohio gewonnen, waar hij gouverneur is. Kasich wint zo zijn eerste voorverkiezing sinds het begin van de race naar het Witte Huis op 1 februari.

In de Amerikaanse staten Florida, Illinois, Missouri, North Carolina en Ohio vonden gisteren (vannacht Belgische tijd) de voorverkiezingen plaats. Voorlopig behaalde Donald Trump al de overwinning in Florida, Illinois, Missouri en North Carolina. Hillary Clinton heeft alle vijf staten voor zich gewonnen. In Florida won ze overtuigend met 65 procent van de stemmen. Bernie Sanders moest het stellen met slechts 33 procent.

Exit Rubio
De eerder gematigde Republikein Marco Rubio stapt uit de race naar het Witte Huis. Dat heeft hij aangekondigd nadat uit exitpolls bleek dat hij verloren was van Donald Trump in zijn thuisstaat Florida. "Dit jaar zullen we niet aan de winnende zijde staan", zei Rubio in een toespraak tegen zijn aanhangers in Miami. "Hoewel het niet Gods plan was dat ik dit jaar, of misschien zelfs op een ander moment, president word, en hoewel ik mijn campagne vandaag stopzet, is het feit dat we zover zijn gekomen een bewijs van hoe bijzonder Amerika echt is", zei de senator voor Florida.

Met 72 procent van de stemmen geteld, behaalde Donald Trump in Florida 46 procent, Rubio strandde op de tweede plaats met 27 procent. Rubio won bij de voorverkiezingen in Minnesota, Washington DC en Puerto Rico. Hij verzamelde 163 afgevaardigden. Cruz haalde in Florida slechts 17 procent van de stemmen binnen.

"Nooit zoveel negatieve campagne als tegen mij"

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is erg blij met zijn overwinning in Florida. "Florida is zoals mijn tweede thuis", zei hij na afloop, "Om hier met zo'n voorsprong te winnen, is ongelofelijk." Hij nam ook de tijd om Marco Rubio te feliciteren, die uit de race naar het Witte Huis stapt: "Hij kan tegen een stootje, is slim en heeft een grote toekomst."

Volgens Trump "heeft niemand ooit zoveel negatieve reclame tegen zich gehad als ik." Miljoenen dollars werden gepompt in negatieve reclamespotjes tegen de presidentskandidaat. "En leg het mij uit, want ik kan het niet verklaren: mijn scores werden nog beter!"

Kansen groter voor Kasich en Cruz
Nu Rubio uit de race stapt, worden de kansen van John Kasich en Cruz groter. Ze zullen immers proberen om tijdens de volgende voorverkiezingen meer afgevaardigden achter zich te scharen.

In Missouri gaat het om een zeer nipte overwinning voor beide partijen: Clinton won met 49,6 procent tegen 49,4 procent voor Bernie Sanders. Trump haalde het met 0,1 procentpunt (40,8 tegen 40,7) van Ted Cruz. De verkiezing in Missouri was voor beide partijen de minst belangrijke voorverkiezing, aangezien in de staat de minste vertegenwoordigers te rapen vielen: 52 voor de Republikeinen en 71 voor de Democraten. 

Ook in Illinois werd het voor Clinton een nipte overwinning: met 93 procent van de stemmen geteld, heeft Clinton 50,5 procent behaald, tegen 48,7 procent voor Bernie Sanders. Trump staat er volgens de New York Times, met 30 procent van de stemmen geteld, voor met 40 procent, gevolgd door Ted Cruz (26 procent), John Kasich (22 procent) en Marco Rubio (10 procent).

"Grote overwinning" voor Kasich
Republikein John Kasich won de voorverkiezingen in zijn thuisstaat Ohio. Hij kreeg er 47 procent van de stemmen. Trump moet het er stellen met 'amper' 36 procent.

Op CNN zei Kasich dat hij "het land weer bij elkaar wil brengen en niet verder verdelen." "Daarom was dit zo'n grote overwinning vanavond," ging hij verder, "want dit zegt 'je wil hen verdelen?' OK, je kwam naar Ohio, je gooide alles wat je had tegen me in de strijd en raad eens? Het heeft niet gewerkt."

Kasich, momenteel de enige Republikein die de waardering van het partijbestuur wegdraagt, zegt dat hij "zich genoodzaakt ziet om tijdens het parcours te spreken over enkele ernstige bezorgdheden" die hij heeft over Trumps campagne.

Bij de Democraten behaalde Clinton 57 procent in Ohio.

North Carolina
Met 49 procent van de stemmen geteld in North Carolina, behaalde Trump 40 pct van de stemmen, aldus Fox News. De ultraconservatief Ted Cruz staat op de tweede plaats met 36 procent, gevolgd door John Kasich (12 procent) en Marco Rubio (8 procent), die ondertussen uit de race is gestapt na zijn nederlaag in thuisstaat Florida.

Dit is de voorlopige tussenstand van de race naar het Witte Huis: