Pro Deo

Donderdag 21.50

Vanaf 4 mei: nieuwe reeks 'Pro Deo' bij vtm

Zes misdrijven, zes daders, zes toegewijde pro-Deoadvocaten: vanaf donderdag 4 mei zoomt Pro Deo, de nieuwe vijfdelige docureeks van VTM NIEUWS in op pro-Deoadvocaten die juridische bijstand geven aan mensen die een misdrijf hebben begaan. Zes mensen voor wie een advocaat onbetaalbaar is, maar die door dit pro-Deosysteem toch niet aan hun lot worden overgelaten. Het staat immers gebeiteld in onze grondwet: iedereen heeft recht op verdediging.

Naast de daders schetst deze reeks ook het portret van zes gemotiveerde pro-Deoadvocaten. Advocaten die voor deze cliënten vaak veel meer zijn dan enkel en alleen juridische raadgevers. Zij zijn hun klankbord en hoop in bange dagen, vaak ook buiten de juridische context. Zij zijn diegenen die hen zo goed mogelijk bijstaan tijdens de vaak lange en vooral onzekere maanden voor of tijdens een rechtszaak.

Pro Deo geeft de kijker een unieke kijk op ons rechtssysteem en de idealistische kant van de advocatuur. Maar ook op het onstuimige leven van mensen die door de jaren heen aan de rand van de samenleving zijn beland en nu hun leven opnieuw trachten op te bouwen. De advocaten en hun cliënten worden gevolgd van de voorbereidende gesprekken tot de uitspraak, waardoor de kijker een oprecht beeld krijgt van de mens achter het misdrijf én de persoon onder de toga.

Aflevering 1 wordt uitgezonden op donderdag 4 mei om 21.50.