Dit is uw beeld van het jaar 2015

2015 was een jaar in het teken van terreur, maar misschien nog meer van de vluchtelingen. Dat blijkt ook uit de fragmenten die u tot 'Beeld van het Jaar' gestemd hebt. Dit is uw top 3. 

Jan Verheyen, regisseur van 'De Film van het Jaar' van VTM NIEUWS, selecteerde tien fragmenten en legde uit waarom die beelden hem zullen bijblijven. Met stip op één staat het tragische beeld van Alan Kurdi, de peuter die aanspoelde in Turkije. 

1. Foto aangespoelde Alan Kurdi schokt de wereld

"Het beeld dat er dit jaar als jonge vader het hardst heeft ingehakt was het beeld van de aangespoelde dode kleuter", zegt Jan Verheyen daarover. "Honderdduizenden mensen op de vlucht voor oorlog, blinde terreur, honger en ellende, bereid om have en goed achter te laten en desnoods te sterven in de Middellandse Zee. Op 2 september kregen die vluchtelingen een gezicht, dat van de Syrische peuter Alan Kurdi."

2. Gruwel in de Parijse Bataclan

"Elke gebeurtenis krijg zijn referentiebeeld: één momentopname uit een groter geheel die iconisch wordt", zegt Verheyen. "Van de aanslagen in Parijs is dat het bijna ondraaglijk lang shot, gefilmd met een gsm door een verslaggever van Le Monde. Het deed me denken aan een perfect geregisseerde scène uit een wraakfilm van Tarantino. Maar hier is het echt, en onuitwisbaar."

3. Gentse studenten uit de bol voor Samson & Gert

Op plaats drie heeft u een zeer opvallend beeld gestemd, maar Jan Verheyen had een goeie reden om het te selecteren. "Het is natuurlijk een fait divers, maar op één of ander manier zag ik er een betekenisvol sign of the times in", zegt hij. "Duizenden Gentse studenten die bij de opening van het nieuwe academiejaar uit de bol gaan bij Samson & Gert. Deze generatie laat zich niet meer dicteren wat hip is en wat niet. Ze hebben definitief afgerekend met het hokjesdenken en daarom vind ik het een belangrijk en hoopgevend beeld."