Staking bij Partena vanaf donderdag

Meer dan 2.000 huishoudhulpen van Partena Dienstencheques zullen vanaf donderdag het werk neerleggen. Dat maakten de vakbonden bekend na mislukt overleg met de directie.

De vakbonden bij Partena dienden vorige week een stakingsaanzegging in na een aanslepend sociaal conflict. Het sociaal overleg verloopt volgens de bonden al langer moeizaam. Vorig jaar rond deze periode was er ook al een sociaal conflict. De druppel die de emmer nu deed overlopen, is de ongelijke behandeling van de huishoudhulpen van Partena en die van het overgenomen dienstenchequebedrijf Solide Forta.

Vandaag vond een verzoeningsvergadering plaats, maar die leverde volgens Serlet niets op. "De arrogantie bij de directie van Partena blijft dezelfde. Er is zelfs geen begin van een voorstel op tafel gelegd. Daarom rest ons niets anders dan vanaf donderdag te staken", aldus Serlet. Partena telt meer dan 2.000 huishoudhulpen.

Onbepaalde duur
Volgens Wendy Buedts van ACV Voeding en Diensten hebben de vakbonden de verzoening alle kansen gegeven. "We waren hoopvol en wlden een signaal geven aan de directie dat we bereid waren tot een verzoening. Maar de directie kwam naar de verzoeningsvergadering zonder mandaat en gaf dus geen enkele opening. Bemiddelen was dus onmogelijk."

De staking gaat donderdag van start en is volgens Serlet en Buedts voor onbepaalde duur.

"Wettelijk kader respecteren"
Partena reageert in een kort statement. “Vandaag vond het gepland verzoeningsoverleg plaats tussen Partena Hulp in huis en de sociale partners. We zijn uit elkaar gegaan zonder resultaat", laat Sarah Masschelein, woordvoerster van Partena Hulp aan Huis, weten.

"Wij kunnen niet ingaan op hun nieuwe vraag naar meer koopkracht. Wij moeten het wettelijk kader van het sector-akkoord respecteren. Dat werd in juni 2017 met de vakbonden overeengekomen voor het jaar 2017 en 2018 voor de hele dienstencheques-sector. Een mogelijke lokale staking zet dit akkoord en toekomstige sectoronderhandelingen op de helling."

Sociaal overleg prioritair
De marges in de sector staan zwaar onder druk, klinkt het nog. "Er is geen bijkomende ruimte na de toepassing van het sectorakkoord en een verhoging van de maaltijdcheques die Partena gegeven heeft bovenop dit akkoord. We willen wel benadrukken dat sociaal overleg bij Partena Hulp in huis prioritair is en blijft."

 

"Wij betreuren een eventuele staking, maar zullen er alles aan doen om de hinder voor de klanten tot een minimum te beperken", besluit Masschelein.