Weg vrij voor nieuw stadion Club Brugge

De Vlaamse regering heeft een nieuw ruimtelijk plan voor de regio Brugge goedgekeurd, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor de bouw van het nieuwe stadion van Club Brugge. Dat werd zonet aangekondigd op een persconferentie.

De Vlaamse regering kreeg een tijdje geleden de opdracht om zich te buigen over de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) in Brugge. In het ruimtelijke plan wordt bepaald wat wel en niet mogelijk is op een bepaalde locatie – en of er dus ruimte is voor de bouw van een voetbalstadion.

Waardevolle informatie voor Club Brugge dus, want dat wil al een tijdje een nieuw stadion bouwen op de Blankenbergse Steenweg. De voetbalclub had in 2013 al plannen op tafel gelegd voor de bouw van een stadion met horeca, handel en kantoren, maar de Raad van State veegde het ruimtelijke plan toen van tafel. 

Einde van lange strijd?
Vandaag werd een aangepaste versie van het ruimtelijke plan goedgekeurd door de Vlaamse regering. In het deelgebied Sint-Pietersplas-de Spie is nu een recreatieve zone voorzien met daarnaast een bedrijventerrein. "Ten noorden daarvan is het gebied bestemd voor de inplanting van het nieuwe voetbalstadion van Club Brugge. Er werd gekozen voor deze locatie langs de Blankenbergse Steenweg om de kans op hinder voor de nabijgelegen woningen maximaal te beperken", klinkt het in een persbericht. 

Of dit het einde betekent van de lange strijd, is nog niet zeker. Eerst moet de beslissing nog in het Staatsblad verschijnen en mag er geen beroep worden aangetekend bij de Raad van State. Pas daarna kan de club de nodige vergunningen aanvragen. De Raad van State zal nu binnen de dertig dagen advies uitbrengen over het GRUP, waarna de regering het definitief vastlegt en publiceert.

Club Brugge hoopt bij een normaal verloop van de procedures zijn eerste match in het nieuwe stadion te kunnen spelen in 2022.