Volgend seizoen alle matchen JPL met videoref

Als het van de Pro League afhangt zal er bij alle wedstrijden volgend seizoen een videoref aanwezig zijn. Toch wat de Belgische eerste klasse betreft. Er is wel één voorwaarde: de Wereldvoetbalbond FIFA moet het licht nog op groen zetten.

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) schreef zich net als onder andere Nederland en Duitsland in voor het VAR-pilootproject, dat de IFAB straks moet toelaten om te beslissen over de wereldwijde invoering van de videoref. Een onderzoeksteam onder leiding van professor Werner Helsen zal alle pilootprojecten vanuit een onafhankelijk wetenschappelijk standpunt analyseren, in de lente van 2018 wordt op basis van die bevindingen de knoop doorgehakt door de IFAB.

De Pro League, die de belangen van de 24 profclubs behartigt, wacht dat verdict niet af en keurde alvast de definitieve intrede van de videoref, die dan online moet werken, goed. De Pro League neemt die beslissing nu al, zodat er werk kan gemaakt worden van de recrutering en scholing van videorefs.

Dit seizoen wordt de videoref in de Jupiler Pro League getest in 83 wedstrijden. Bovenop 48 duels uit de reguliere competitie (drie thuismatchen en drie uitmatchen per club) zal de VAR ook ingeschakeld kunnen worden voor de 30 wedstrijden van de Play-off 1, de finale van Play-off 2, de barragematch Play-off 1 en Play-off 2, de finale van de Croky Cup en de twee barragewedstrijden voor promotie uit de Proximus League (1B).