Videoref wordt meer ingezet in JPL

Het gebruik van de videoref in de Belgische eerste klasse wordt uitgebreid van 48 naar 83 wedstrijden. Dat heeft de Raad van Bestuur van de Pro League op zijn eerste vergadering van het nieuwe seizoen beslist. “We hebben gekozen voor een maximale uitbreiding”, vertelt CEO Pierre François.

Wat nu al vast stond, is dat de videoref zou ingezet worden in 48 duels in de reguliere competitie. Nu zal dat ook het geval zijn in de dertig wedstrijden van play-off 1, de finale van play-off 2, de barragematchen voor Europees voetbal en promotie naar eerste klasse en tot slot ook de bekerfinale. Alle play-off 2-wedstrijden er ook nog bijnemen was financieel en organisatorisch niet haalbaar.

"De 48 online testen in de reguliere competitie waren een minimum voor elke bond om deel te nemen aan het pilootproject van de IFAB. De Pro League wilde deelnemen an het project, maar heeft dat aantal zelf niet vastgelegd. Op basis van die 48 testwedstrijden werd het budget opgesteld en werd een technologieleverancier (Evertz, nvdr.) gekozen", legde François uit. "Binnen de Pro League werd nadien een uitbreiding besproken vanuit het idee dat het systeem zo sneller op punt zou staan. Daarvoor moesten we nagaan hoeveel geld dat zou kosten en of het technisch mogelijk was. Op basis van het budget lagen er meerdere opties op tafel. De Raad van Bestuur heeft de maximale uitbreiding verkozen met de opname van de PO1-wedstrijden."

Volgens François lag er ook een mogelijkheid op tafel om het aantal van 48 wedstrijden (drie thuiswedstrijden per club) in de reguliere competitie te verlagen naar 32 (twee thuiswedstrijden per club) om de uitbreiding naar de play-offs te realiseren. "Maar de maximale uitbreiding was voor alle clubs de logische beslissing, ondanks de kritiek die er kwam op de eerste tussenkomst van afgelopen weekend. Die kritiek is overigens normaal, we zitten in een overgangsperiode. De toeschouwers en de spelers, maar vooral ook de scheidsrechter en de videoassistent, moeten zich nog aanpassen."

Bron: Belga (vda)