UEFA beslist straks over Brussel als gaststad

Blijft Brussel gaststad voor het EK voetbal van 2020? Op die vraag kennen we rond 17 uur deze namiddag het antwoord. Dan beslist de UEFA of het de bouw van het Eurostadion ziet goedkomen en of Brussel dus enkele wedstrijden mag organiseren. De Belgische voetbalbond hoopt om uitstel te krijgen tot en met januari.

De raad van bestuur van de UEFA vergadert vandaag in het Zwitserse Nyon over verschillende thema’s waaronder het EK 2020. Daarbij staat met stip op de agenda het “probleemgeval” Brussel. Onze hoofdstad zou normaal gezien drie groepswedstrijden, waaronder misschien de openingsmatch, en een achtste finale organiseren. Maar er staat nog steeds geen nieuw, modern stadion, wat voor de UEFA een vereiste is. Het Koning Boudewijnstadion is geen optie.

Wachten op omgevingsvergunning
Het Eurostadion wacht nog op een omgevingsvergunning van Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege. De deadline daarvoor is eind januari. De Belgische voetbalbond hoopt dan ook tot dan uitstel te krijgen. Daarnaast moet het kabinet van minister Schauvliege ook nog beslissen over de beruchte buurtweg op Parking C.

Als de UEFA straks neen zegt, is het over en out voor het Belgische EK-project. Brussel is dan definitief geen gaststad meer voor het EK 2020, het bouwdossier van het Eurostadion krijgt opnieuw een gigantische klap en de Europese voetbalbond mag ook op zoek naar een nieuwe stad om enkele wedstrijden te organiseren. Kanshebbers zijn Cardiff (Wales) en Stockholm (Zweden).

Uitstel
Geeft de UEFA ons land straks nog wat respijt, dan legt het wellicht ook enkele voorwaarden op. Zo zal ons land voor eind januari de omgevingsvergunning van het Eurostadion moeten kunnen voorleggen en duidt het misschien al een vervanger aan voor als het Eurostadion er niet komt.