Tielemans: "Voel mij leider binnen groep"

Zondag staat de klassieker tussen Anderlecht en Standard op het programma. Daarin kan paars-wit de rivalen uit Luik een serieuze tik geven, want als de Rouches opnieuw verliezen, mogen ze stilaan een kruis maken over play-off 1. “Dat klopt inderdaad”, zegt Youri Tielemans, “maar wij moeten ons vooral concentreren op onze eigen prestaties.”

Anderlecht gaat zondag vol voor de drie punten. “Dat is onze taak: de drie punten pakken en winnen om in de top van het klassement te blijven”, zegt Tielemans. “Wij moeten proberen zoveel mogelijk punten te pakken voor de start van de play-offs. Als we daarbij grote ploegen kunnen uitschakelen voor play-off 1, des te beter voor ons.”

Trebel
De Clasico van zondag belooft iets specialer te zijn dan anders, want Adrien Trebel staat voor het eerst tegenover zijn ex-club. De Franse middenvelder maakte deze maand de overstap van Standard naar paars-wit. “Hij zal willen tonen dat hij de juiste keuze heeft gemaakt om bij ons te spelen. Maar zelf mogen wij niet denken aan de extra sportieve zaken.”

Transfer
De nog altijd maar 19-jarige Tielemans zelf is aan een sterk seizoen bezig en daarbij horen ook de nodige transferperikelen. Toch is hij daar naar eigen zeggen niet mee bezig. “Ik ben volledig gefocust op Anderlecht. Ik probeer zo goed mogelijk te spelen en zal wel zien wat er op het einde van het jaar komt. Ik heb veel progressie geboekt dit jaar, maar voel dat ik nog veel stappen moet zetten om hogerop te geraken.”

Kapitein
De aanvoerdersband zal hij wel opnieuw moeten afstaan aan Sofiane Hanni, die terugkeert van de Africa Cup. “Hij is de eerste kapitein, dat hebben we zo afgesproken in het begin van het seizoen. Maar ook zonder die aanvoerdersband voel ik mij een leider binnen de groep. Ik krijg veel vertrouwen en respect van mijn collega’s en daardoor krijgt ik zelf ook meer vertrouwen en persoonlijkheid.”