"Snel, sluw, technisch en een avonturier"

Anderlecht-icoon Paul Van Himst reageert op het overlijden van François Van der Elst: “Een verlies voor het Belgisch voetbal. Van Himst was een goede vriend van de familie en kende de hoogte- en dieptepunten in de carrière van ‘Swat’.

Van Himst: “Swat was een talentvolle voetballer. Ik heb nog een jaar of twee met hem bij Anderlecht gespeeld. Hij kwam toen op jonge leeftijd met Ludo Coeck. Hij was snel, sluw en technisch zeer begaafd. Het was moeilijk af te stoppen en liep altijd op het goede moment diep. Hij heeft de ploeg toen heel veel diensten bewezen.”

Avonturier

Op z’n 25ste verliet Van der Elst Anderlecht voor het Amerikaanse New York Cosmos, het toenmalige beloofde voetballand. “Dat typeerde hem. Het was een levensgenieter en avonturier. Swat durfde ook wel eens een sigaretje roken. Je kiest op die leeftijd voor het geld. Dat is een keuze wat een speler maakt, maar 25 jaar is jong.”

Tegenslagen

Niet alles was peis en vree in het leven van Van der Elst. Zo werd zijn dochter getroffen door kanker en pleegde zijn zoon zelfmoord. “Hij heeft ook pech en verdriet gehad. Ik kwam hem enkele jaren geleden tegen, toen zijn zoon overleden was. Dat heeft hem toch wel getekend. Hij heeft een leven gehad met goede dagen, maar ook met minder gunstige dagen.”