Martinez: "Sta voor zwaarste match"

De Rode Duivels komen maandagnamiddag opnieuw samen. Onze nationale voetbalploeg bereidt zich de komende dagen voor op de WK-kwalificatiewedstrijd van zaterdag tegen Griekenland. “Dat wordt de zwaarste sinds ik bondscoach ben”, zegt Roberto Martinez.

Als de Duivels zaterdag winnen, zijn ze zo goed als zeker van een plek op het WK, volgend jaar in Rusland. Maar met Griekenland krijgen ze een lastige tegenstander tegenover zich. Het land staat tweede in de groep van de Duivels en is nog ongeslagen. Roberto Martinez is op zijn hoede.

“Ze hebben al een hele tijd dezelfde trainer en spelen ook al lang samen. Ze kennen mekaar dus goed en ze hebben al getoond een gevaarlijke tegenstander te zijn, zelfs als ze niet thuis spelen. Dat hebben ze vorig jaar bewezen in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Nederland. We moeten nog twee keer tegen hen spelen en dat zullen twee heel belangrijke wedstrijden worden voor de kwalificatie voor het WK.”

“WK met 48? Ja, zolang het aantrekkelijk blijft”
Roberto Martinez spreekt zich verder ook uit over de uitbreiding van het WK voetbal naar 48 landen. “Aan de ene kant is het positief dat er nieuwe landen op een WK of ander groot toernooi komen. Zij brengen enthousiasme en de fans krijgen de kans hun land aan het werk te zien op een WK. Aan de andere kant moet je ervoor opletten dat de competitieformule het niveau niet naar beneden haalt en negatieve trends creëert.”

“Op het EK 2016 zagen we een format dat teams aanmoedigde niet te verliezen. Drie gelijke spelen waren genoeg om door te stoten. Dat soort van voetbal ging bijna het hele toernooi door. Ik heb er geen probleem mee dat het aantal landen op een WK groeit, zolang het format het aantrekkelijk maakt en het teams aanmoedigt om risico’s te nemen.”

Vanaf 2026 met 48
De volgende twee wereldbekers – in Rusland en Qatar – zullen nog gespeeld worden met 32 landen. Vanaf 2026 nemen maar liefst 48 landen deel aan het WK voetbal. Waar dat georganiseerd zal worden, is nog niet bekend.