Dolle vreugde bij Syriërs, WK nog mogelijk

Terwijl Syrië verscheurd wordt door een burgeroorlog en miljoenen mensen het land ontvluchten, heeft de nationale ploeg van Syrië voor een moment van vreugde gezorgd. Dankzij een doelpunt in de laatste minuut maakt Syrië nog steeds kans om zich voor het eerst in z’n geschiedenis te plaatsen voor het WK.

In de Aziatische kwalificatiegroep A moest Syrië minstens even goed doen als Oezbekistan om z’n WK-kansen gaaf te houden. De Syriërs moesten wel op bezoek bij groepswinnaar Iran. De Iraniërs stonden tot in de blessuretijd 2-1 voor, maar de 2-2 in de slotminuut zorgde voor dolle taferelen bij de Syriërs. En door het gelijkspel van Oezbekistan tegen Zuid-Korea (0-0) verzekerde Syrië zich van de 3e plaats in groep A.

Daardoor maakt Syrië voor het eerst in z’n geschiedenis nog kans om het WK te halen. Nu nemen de Syriërs het in barragewedstrijden op tegen Australië, het nummer drie uit groep B in Azië. De winnaar daarvan moet dan nog opnemen tegen het nummer vier uit de Noord -en Centraal-Amerikaanse zone. Die winnaar mag volgend jaar naar het WK in Rusland. Syrië is dus zeker nog niet geplaatst, maar het blijft hoe dan ook een historische prestatie.