Broos: "Wilde nog iets bewijzen"

Hugo Broos leeft in een feestroes. Onze landgenoot won zondag als eerste Belgische coach ooit de Africa Cup en dat met Kameroen. Broos wil het zelf zo niet noemen, maar hij ziet deze winst toch als een kleine revanche op alle criticasters. Dat vertelt hij telefonisch aan VTM NIEUWS. 

“Het is moeilijk om onder woorden te brengen”, vertelt een overgelukkige Broos. “Het is iets waar je als coach alleen maar van kan dromen. Het is een beetje te vergelijken met het EK. Als je dat wint als coach, is dat enorm. Dat is voor mij hier juist hetzelfde. Het is een fantastisch gevoel, vooral omdat ik hier in Kameroen begonnen ben onder veel negativisme.”

Veel negativisme in Kameroen, maar ook in België vindt Broos dat hij de voorbije jaren te weinig erkenning kreeg. “Ik vond dat ik wat meer respect had mogen krijgen gezien mijn palmares. Dat is de laatste vier, vijf jaar niet gebeurd in België. Dat vond ik wel straf. Iemand die zo’n carrière maakt als coach, dat men die van vandaag op morgen zo maar negeert. Daarom wilde ik op een bepaald moment nog iets bewijzen voor al die mensen. Ik denk dat ik dat nu wel gedaan heb.”

Groot feest
Broos en zijn Ontembare Leeuwen bouwden zondag al een feestje in Gabon. Nu vliegen ze richting thuisland Kameroen waar een nog groter volksfeest volgt. “Het zal enorm zijn. Mijn Kameroense assistent zei: coach, wat je nu gaat zien heb je in je leven nog niet gezien. Ik laat het op mij afkomen. Ik weet zelf ook niet wat het gaat worden.”