Rechterhand Blatter in beroep bij TAS

Jérôme Valcke, de voormalige rechterhand van Sepp Blatter bij de FIFA, trekt naar het Internationaal Sporttribunaal TAS. Hij gaat er in beroep tegen zijn schorsing van tien jaar.

Valcke werd op 13 januari vorig jaar ontslagen bij de Wereldvoetbalbond, nadat hij op 17 september 2015 al uit zijn functie van secretaris-generaal was gezet. De Ethische Commissie van de FIFA legde hem op 12 februari 2016 een schorsing van twaalf jaar op wegens zwendel met WK-tickets, uitzendrechten en het vernietigen van bewijsmateriaal. In juli bracht de Beroepscommissie van de FIFA die schorsing terug tot tien jaar, maar daartegen gaat Valcke nu opnieuw in beroep, deze keer bij het TAS. De Fransman mag tijdens zijn schorsing gaan voetbalgerelateerde werkzaamheden uitvoeren.

Jerome Valcke was tussen 2007 en 2015 secretaris-generaal bij de FIFA. Tijdens die jaren werkte hij nauw samen met toenmalig voorzitter Sepp Blatter. Die laatste is door de FIFA ook geschorst vanwege een schimmige betaling van 1,8 miljoen euro voor advieswerk aan voormalig UEFA-voorzitter Michel Platini. Blatter trok ook naar het TAS, maar het Sporttribunaal besliste zijn zes jaar schorsing te behouden.