Nog een jaar tot de UEFA Nations League

Nog exact één jaar een dan start UEFA met z’n nieuwe tornooi: de Nations League. Het idee van de Nations League kwam tot stand in 2014 en UEFA maakte vandaag bekend hoe die Nations League er zal uitzien.

Leagues

De 55 deelnemende Europese landen worden verdeeld in 4 ‘Leages’. De 12 beste Europese landen zitten in League A, de volgende 12 landen gaan naar League B, dan heb je 15 landen in League C en de laatste 16 in League D. De UEFA coëfficiënt in oktober 2017 bepaalt welk land naar welke League gaat. De Rode Duivels zullen hoe dan ook in League A zitten. Dit is de (voorlopige) samenstelling:

League A: Duitsland, Portugal, België, Spanje, Zwitserland, Frankrijk, Engeland, Italië, Polen, Kroatië, IJsland, Wales

League B: Rusland, Noord-Ierland, Slowakije, Zweden, Nederland, Oekraïne, Bosnië-Herzegovina, Oostenrijk, Turkije, Ierland, Denemarken, Hongarije

League C: Slovenië, Albanië, Montenegro, Servië, Schotland, Tsjechië, Roemenië, Griekenland, Bulgarije, Israël, Noorwegen, Cyprus, Finland, Estland, Azerbeidzjan

League D: Litouwen, Wit-Rusland, Armenië, Macedonië, Faeröer, Luxemburg, Letland, Moldavië, Kazachstan, Liechtenstein, Andorra, Malta, Kosovo, San Marino, Gibraltar

Groepen

Elke League wordt dan onderverdeeld in groepen. In het geval van de Rode Duivels wordt League A opgesplitst in 4 groepen van 3 landen. België kan dan bijvoorbeeld in een groep geloot worden met Spanje & Frankrijk of met Zwitserland & IJsland. Deze groepswedstrijden worden gespeeld tussen september en november 2018.

De winnaars van elke groep nemen het in de Final Four tegen elkaar op. Dit play-off tornooi met de beste vier landen van Europa zal plaatsvinden in juni 2019. Dan kennen we ook meteen de eerste winnaar van de Nations League.

In de Nations League is er ook sprake van promotie en degradatie. De vier groepswinnaars in League B promoveren naar League A, terwijl de vier landen die laatste eindigden in League A degraderen naar League B. Dit is het geval tussen de 4 Leagues.