Mijn buurvrouw en Youri Tielemans

Dirk Deferme introduceerde het Zeer Kort Voetbalverhaal in de voetbalschrijverij. In nummer 28 heeft hij het over de fantastische trap van Youri Tielemans.

Dat wordt aftellen: nog twee speeldagen en de reguliere competitie zit erop. Nog erger, eind maart vertrekt Marilou naar haar zus in Puerto Banus. Dan is ze niet langer mijn buurvrouw. Ja, dan laat ze Roland, haar man, achter. Met César, de dwergschnauzer. Het gaat niet zo goed in nummer 33. Marilou heeft lucht nodig. Ze blijft in Spanje, zeker tot na de zomer en eigenlijk is ze gewoon weg voor onbepaalde tijd. Ik ben altijd welkom bij Marilou en haar zus Jessica. Met hen kan je lachen. Afspraak in de haven, in de Sinatra Bar. "Eerst wil ik nog meevieren met Kavé," lacht ze. Marilou gelooft er in. "Als ze het halen dan wordt dat in de open koetsen naar de Grote Markt." 

Dat geloof ik niet. Tot nu zijn ze wel iedere week op de afspraak. Tegen Kortrijk, tegen Lokeren en zelfs gisteren met dat puntje in Luik. Maar een ritje met paard en koets verdienen ze pas als ze Europees voetbal halen., Marilou heeft een dochter, geen zoon. "Ik wou dat ik zo'n zoon had," heb ik haar wel eens over Youri Tielemans horen zeggen. Dan had ze dus met een zwarte Roland het bed moeten delen.

Ah, Tielemans. Gewoon de zalige Brusselse naam van zijn vader en de blos op de wangen van zijn Congolese moeder die ook in de hoofdstad geboren is. Ketter dan Ket, 19, zijn vriendin heet Mendy en nog deze maand wordt hij vader van een zoon. Toots, durft hij dat? Dat kan voor een jongen én voor een meisje, vind ik.

Voor zijn voetbal en zijn traptechniek schieten woorden nu even tekort. Het lukt bijna allemaal. Hot Legs. Hij schiet beter met beide benen dan wie dan ook kan het zeggen of beschrijven. Hij beschikt over, heel mooi, "de overtreffende trap." Die metafoor is van Filip Joos.

Play-off 1 halen, de spankracht is enorm. Zekerheid is er nog niet. "Mechelen of Gent voor plaats zes," volgens Marilou. Finale in de Ghelamco op de laatste speeldag. "Mechelen heeft genoeg aan een punt en Gent moet winnen." Marilou gaat heel ver in haar voorspellingen. De titelstrijd beleeft ze in Puerto Banus. Hoe ze alles zal volgen, weet ze nog niet. Stadion via Stevie of de live stream. Of TV Vlaanderen?

Ik beloof Marilou dat ik zal uitzoeken hoe ze het vanop de eerste rij allemaal kan zien. Maar, nog is ze niet klaar.

"Het hangt van een paar spelers af wie de titel wint. Tielemans en Van Aken, Teo en Vossen, Izquierdo natuurlijk én Acheampong. Brugge of Anderlecht. Heen en terug, daar gebeurt het."

Daar kan ik maar weinig aan toevoegen. "Oké, perfect Marilou. Mag ik je dan bellen in Spanje?" Het mag.