Legende Raymond Kopa overleden

De voormalige Franse middenvelder Raymond Kopa is vrijdag op 85-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Le Courrier de l’Escaut. Kopa won in 1958 als eerste Fransman de Gouden Bal en veroverde met Real Madrid drie keer de Europacup I.

Kopa was de zoon van Poolse immigranten. Hij startte zijn voetbalcarrière bij Angers, maar zijn echte doorbraak volgde bij Stade Reims. Onder leiding van succescoach Albert Batteux pakte Kopa met Reims twee keer de Franse landstitel (1953 en 1955). Een jaar na de tweede titel verloren ze de finale van de Europacup I met 4-3 van Real Madrid.

De Spaanse topclub was onder de indruk van Kopa en plukte hem weg bij Reims. In Madrid won Kopa samen met wereldtoppers Alfredo di Stefano en Ferenc Puskas drie jaar na mekaar de Europacup I (1957, 1958 en 1959) en hij veroverde ook als eerste Fransman ooit de Gouden Bal in 1958.

Na drie seizoenen bij Real Madrid keerde Raymond Kopa terug naar Reims. Hij werd er nog een keer kampioen en beëindigde er in 1967 zijn carrière op 36-jarige leeftijd. Kopa was ook Frans international. Hij verzamelde 45 caps en werd met Les Bleus ook derde op het WK 1958 in Zweden.