KBVB: "Dit is niet einde stadiondossier"

Brussel zal op het EK 2020 geen wedstrijden organiseren. Dat besliste de Europese voetbalbond donderdagmiddag. “Dit betekent niet noodzakelijk de doodsteek voor het stadiondossier”, klinkt het bij de Belgische voetbalbond. "Maar het is wel een blamage voor ons land."

Onze hoofdstad is door de UEFA opzij geschoven “door het falen van het Eurostadion-dossier”. Brussel voldoet zo niet aan de voorwaarden van de Europese voetbalbond. "Dit was een unieke opportuniteit", reageert CEO Koen De Brabander. "Een die we niet snel zullen terug krijgen. We konden samen met dertien andere steden deel uitmaken van EURO 2020. Het feit dat we daar geen deel van uitmaken, is een blamage voor ons land."

Of dit nu de schuld van de politiek is, wil De Brabander niet luidop zeggen. "Wij hebben een aantal termijnen afgesproken gehad met de UEFA bij de start van het dossier. We moeten vaststellen dat we die termijnen tot twee maal toe niet hebben kunnen respecteren. 'We' is de Stad Brussel, de Vlaamse overheid en bouwheer Ghelamco. We hebben twee keer uitstel gevraagd, een derde keer is dat niet meer gelukt. Dat is het enige dat ik vaststel vandaag."

De Brabander reageerde eerder op de dag dat hij deze beslissing van de UEFA niet als het einde van het Eurostadion ziet. “Wij hebben absoluut nood aan een nieuw stadion met 45.000 plaatsen. We hopen dat de bevoegde ministers in januari alsnog de vergunning toekennen zodat er in ons land eindelijk een stadion van de 21ste eeuw gebouwd kan worden.”