Ghelamco in beroep tegen nieuw stadion Club Brugge

Paul Gheysens, de topman van bouwgroep Ghelamco, wil het nieuwe stadion van Club Brugge tegenhouden. Dat vernam VTM NIEUWS. Gheysens is eigenaar van een deel van de gronden waar onder andere het nieuwe stadion moet komen. Hij heeft nu officieel gevraagd om het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voor de bouw te vernietigen. Daardoor loopt de bouw van het nieuwe stadion opnieuw vertraging op.

“Het is onaanvaardbaar dat de percelen gedwongen worden onteigend, louter en alleen ten voordele van een private onderneming, die Club Brugge is”, staat in het uittreksel van het beroep, dat VTM NIEUWS kon inkijken.

Opnieuw vertraging
Het gebied langs de Blankenbergsesteenweg, waar het stadion, enkele industrie- en recreatiezones zouden komen, is 146 hectare groot. Paul Gheysens en Ghelamco bezitten daar vier percelen van, in totaal 4,5 hectare.

Het gloednieuwe stadion van Club Brugge zou normaal ten vroegste in 2022 klaar geweest zijn. Dat wordt nu onmogelijk haalbaar. Als het beroep ontvankelijk wordt verklaard en het Ruimtelijk Uitvoeringsplan wordt vernietigd, is het zelfs onzeker of het stadion er ooit zal komen.

Oorlog tussen vastgoedreuzen
Het lijkt geen toeval dat net Paul Gheysens Club Brugge, en vooral voorzitter Bart Verhaeghe, tegenwerkt. Verhaeghe, ook ondervoorzitter van de voetbalbond en bezieler van UPlace, is één van de tegenstanders van het Eurostadion. Dat moest het prestigeproject worden van Gheysens, maar is intussen wellicht definitief afgevoerd.

Ook volgens de stad Brugge gaat het om een oorlog tussen de twee vastgoedreuzen. De stad blijft echter positief. “Zowel de Vlaamse overheid als de Brugse overheid en vele instanties hebben jaren hard gewerkt aan dat plan dat essentieel is voor onze regio, niet alleen voor het voetbal, maar ook voor de tewerkstelling. We hopen dat het project na al die jaren eindelijk kan landen”, zegt Franky Demon (CD&V), Brugs schepen van Ruimtelijke Ordening.

Bij Club Brugge maken ze zich alvast geen zorgen. Verhaeghe wil niet voor de camera reageren, maar zegt dat hij het volste vertrouwen heeft dat de overheid haar werk goed heeft gedaan en dat de zonering goed is uitgevoerd. Hij vreest hoogstens enkele maanden vertraging.

Opnieuw vertraging
Na lang onderhandelen werd het GRUP in september goedgekeurd door de Vlaamse overheid. Het beroep van Ghelamco is niet het eerste tegen de bouw van het stadion. Eind december tekende een milieuorganisatie al beroep aan tegen het GRUP, waardoor het hele proces al eens vertraging opliep.

Bekijk ook: