Essevee wint beker na penalty's

Bekijk het verslag vanaf 29:00 

Zulte Waregem heeft de beker van België gewonnen. Het versloeg in de finale KV Oostende na strafschoppen. Na 90 minuten stond het 2-2 en na verlengingen zelfs 3-3. Sammy Bossut stopte twee strafschoppen en ontpopte zich tot de heldvan de avond. Essevee is nu ook verzekerd van een plaats in de groepsfase van de Europa League van volgend seizoen. 

Het Koning Boudewijnstadion was met 35 000 toeschouwers niet helemaal uitverkocht voor de bekerfinale tussen KV Oostende en Zulte Waregem. De wedstrijd zelf begon aarzelend. Maar bij de eerste grote kans was het meteen raak. Na wegglijden van Essevee-verdediger Baudry mocht Landry Dimata alleen op doel af. De 19-jarige spits bleef kalm en trapte de 1-0 via de paal binnen. Lang kon Oostende niet genieten van die voorsprong. Vijf minuten later krulde Hamalainen een vrije trap op de paal, maar Timothy Derijck stond op de goede plaats om de 1-1 binnen te tikken. Wat later kwam Zulte Waregem wel goed weg toen een afstandsschot van Musona op de lat belandde. 

In de tweede helft kwam Oostende het best uit de kleedkamer. Marusic zette zich door op links en Dimata werke de bal met een knap hakje voorbij Sammy Bossut: 2-1. Het scenario van in de eerste helft herhaalde zich in de tweede. Na een uur spelen kopte Marusic te kort terug op z’n doelman en invaller Sander Coopman tikte de 2-2 binnen. Daarna kreeg Zulte Waregem een dot van een kans om voor het eerst op voorsprong te komen, maar Kaya trapte onbegrijpelijk naast. In de slotminuut kreeg Oostende nog dé kans op de overwinning, maar Dimata kopte een vrije trap een half metertje over. Zo moesten er voor het eerst in 20 jaar verlengingen gespeeld worden in de bekerfinale.

In de verlengingen leken beide ploegen vooral schrik te hebben om te verliezen. Halverwege de tweede verlenging kwam Zulte Waregem voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong. Invaller Gueye kopte een vrije trap staalhard binnen. Essevee leek gewonnen spel te hebben, maar enkele minuten later kreeg Oostende een penalty na duidelijk handsspel van Dalsgaard. Musona twijfelde niet en maakte er 3-3 van. Strafschoppen moesten beslissen over bekerwinst.

Daarin ontpopte Sammy Bossut zich tot de held. Hij stopte twee strafschoppen van Canesin en Musona. Brian Hamalainen besliste de finale door de vierde strafschop van Zulte Waregem binnen te trappen. Voor Zulte Waregem is het de tweede keer in hun geschiedenis dat ze de beker van België winnen.