Deze "Belgen" gaan naar het WK

Naast de Rode Duivels kunnen we volgende zomer ook heel wat spelers uit de Jupiler Pro League bewonderen op het WK. Hieronder vindt u hun namen terug, al is niet iedereen even zeker van hun plek in Rusland.

Australië
Beginnen doen we in Australië met Danny Vukovic. De doelman van Racing Genk is niet die vaste waarde in doel bij de Socceroos, dat is Mathew Ryan (ex-Genk en –Club Brugge). Vukovic gaat wellicht wel mee naar Rusland als derde doelman.

IJsland
IJsland veroverde op het EK in 2016 de harten van de voetballiefhebber en is er nu ook voor het eerst bij op een WK. Bij de IJslanders vinden we Ari Skulason terug. Linksback bij Lokeren en ook een vaste waarde in de selectie van IJsland.

Iran
In de selectie van Iran vinden we twee “Belgen” terug. Ramin Rezaeian van KV Oostende is een basisspeler in de nationale ploeg, Kaveh Rezaei van Charleroi is dat niet. Toch werd Rezaei vorige maand na twee jaar terug bij de nationale ploeg van Iran gehaald en dus mag hij hopen op een WK-selectie.

Japan
De Rode Duivels oefenden deze week nog tegen Japan en in die wedstrijd mochten Yuya Kubo van AA Gent en Ryota Morioka van Waasland-Beveren invallen. Morioka werd voor het eerst sinds oktober 2014 nog eens geselecteerd, Kubo is zekerder van zijn plaats in de Japanse selectie. De aanvaller van AA Gent is er sinds oktober vorig jaar steevast bij.

Mexico
Guillermo Ochoa is de nummer één bij Mexico. De doelman van Standard verzamelde in zijn carrière al 90 caps en is er dus zonder ongelukken bij in Rusland. In de oefeninterland tegen Polen afgelopen maandag speelde een andere voetbal-Belg zijn eerste wedstrijd voor Mexico: Omar Govea van Moeskroen. Hij mocht een kwartier meespelen tegen de Polen. Zeker is hij dus nog niet van Rusland.

Nigeria
Nigeria levert een van de grootste delegaties voetbal-Belgen af. Moses Simon (AA Gent) heeft momenteel nog last van een voetblessure, maar gaat zonder ongelukken me naar Rusland. Henry Onyekuru toont zich steeds meer bij Anderlecht en krijgt nu ook zijn kans bij Nigeria. Hij verzamelde dit jaar zijn eerste twee caps.

Anderson Esiti (AA Gent) en Kingsley Madu (Zulte Waregem) zijn minder zeker van hun plek bij Nigeria. Beide spelers wachten al een jaar op een nieuwe selectie. Tot slot is er nog Uche Agbo van Standard. Hij wordt sinds vorig jaar opgeroepen, maar moet tevreden zijn met een plek op de bank.

Polen
Met Lukasz Teodorczyk gaat het de laatste tijd minder goed bij Anderlecht en dat vertaalt zich ook bij de Poolse nationale ploeg. De spits werd tijdens de WK-kwalificatie wel opgeroepen en kwam in zes van de elf wedstrijden in actie, maar viel bij de laatste drie matchen van Polen naast de selectie. Hij zal zijn oude niveau moeten terugvinden om mee naar Rusland te kunnen.  

Kroatië
Naast Nigeria heeft ook Kroatië vijf voetbal-Belgen in zijn rangen lopen. Duje Cope (Standard) en Lovre Kalinic (AA Gent) maken daarbij het meeste kans om mee te gaan naar Rusland, weliswaar als invaller. Cop moet de concurrentie aangaan met Mandzukic van Juventus en Kalinic van AC Milan, Lovre Kalinic moet Subasic van Monaco voor zich dulden als eerste doelman.

Franko Andrijasevic, de recordaankoop van AA Gent, verzamelde zijn eerste cap in 2013 en zijn twee andere in januari van dit jaar. Doordat hij amper aan spelen toekomt bij de Buffalo’s, mag hij het WK wellicht vergeten. Jakov Filipovic van Lokeren werd begin dit jaar drie keer geselecteerd voor het Kroatische elftal, maar was er de laatste zeven wedstrijden niet meer bij, net zoals Antonio Milic. Voor hen is Rusland ver weg.

Peru
Peru kwalificeerde zich als laatste land voor het WK in Rusland en dat zal ook gevierd zijn door Christian Benavente van Charleroi. Hij verzamelde in totaal al negen caps voor Peru, maar zijn laatste dateert wel al van een jaar geleden. Als hij zijn bloedvorm kan aanhouden, bestaat er toch nog een waterkansje dat hij mee mag naar het WK.

Senegal
Een vaste waarde in het Senegalese elftal is Kara Mbodj van Anderlecht. Hij mag zijn koffers voor Rusland al pakken. Wie wellicht ook mee mag voor Senegal is de 19-jarige Moussa Wagué van Eupen. Hij zit sinds maart van dit jaar in de selectie van Senegal en speelt ook frequent.

Servië
Bij Servië maken Stefan Mitrovic (AA Gent) en Ivan Obradovic (Anderlecht) kans om mee de gaan naar het WK, maar wel als invaller. Beide verdedigers waren er zo goed als alle kwalificatiematchen bij en ze speelden ook enkele minuten. Voor Uros Spajic zal het nog knokken worden om mee naar Rusland te mogen. Hij zat vier kwalificatiewedstrijden in de selectie, maar viel nadien geblesseerd uit.  

Tunesië
Drie spelers uit de Jupiler Pro League hebben een verleden bij de Tunesische nationale ploeg. Hamdi Harbaoui was er in 2012 en 2013 een vaste waarde, maar werd nadien gepasseerd. Tot juni vorig jaar. De spits van Anderlecht werd sindsdien voor vijf wedstrijden geselecteerd en speelde ook mee. Als hij bij Anderlecht Teodroczyk definitief uit de basis houdt, bestaat er misschien wel een kans dat hij mee naar Rusland gaat.

Voor Larry Azouni en Dylann Bronn is die kans veel kleiner. Bronn van AA Gent verzamelde in maart van dit jaar zijn eerste en tot nu toe laatste cap. Azouni (KV Kortrijk) heeft al negen caps achter zijn naam staan, maar hij was er in deze kwalificatiecampagne geen enkele keer bij.

Zweden
Sinds Isaac Kiese Thelin bij Waasland-Beveren speelt, vindt de Zweedse spits opnieuw vlot de weg naar doel. Hij wordt daarvoor ook beloond met een plek in de nationale ploeg. De voorbije week viel Thelin ook twee keer in tijdens de barragewedstrijden tegen Italië. Hij mag dus zo goed als zeker mee naar Rusland.