De geschiedenis van de Heizel in tien momenten

Met de aankondiging van Anderlecht om niet in het toekomstige Eurostadion te spelen, werd er een nieuwe episode geschreven in de geschiedenis van de Heizelvlakte. Een geschiedenis met vele hoogte- en dieptepunten. Kurt Deswert geeft een overzicht in zijn boek “Aftrap in Brussel - De vergeten geschiedenis van het voetbal in de hoofdstad”.

1. 1929
Deswert beschrijft aan de hand van tien momenten de geschiedenis van de Heizel. Beginnen doet hij in 1929. “In het kader van het honderdjarig bestaan van België begint men aan de bouw van het Eeuwfeeststadion. Op een jaar tijd wordt het stadion voltooid, het kan 75.000 toeschouwers herbergen. Voor de opening op 14 september 1930 vindt er een wedstrijd België-Nederland plaats, met 4-1 door de Belgen gewonnen. Al snel ontstaat er echter controverse omdat het stadion niet aan de sportieve en technische conventies van de tijd zou voldoen.”

2. 1954
“Traditieclub Racing Club de Bruxelles is op de dool. Nadat de club in 1948 haar oude stek in Ukkel voor een splinternieuw stadion in Watermaal-Bosvoorde verruilde, gaat het snel de verkeerde kant op. Het kan de huur van het Drielindenstadion niet meer betalen en zoekt een uitweg: het intussen tot Heizelstadion herdoopte Eeuwfeeststadion. Goed gaat het Racing daar ook niet af. Het trekt nauwelijks supporters en zakt onherroepelijk weg naar de lagere regionen van ons voetbal.”

3. Expo 58
“Het Heizelstadion is dat jaar niet enkel de plek waar dat jaar de finale van de Europacup I tussen Real Madrid en AC Milaan doorgaat, maar ook het strijdtoneel van een groots opgezet tornooi om het 65-jarig jubileum van de Léopold Club, Brussels oudste voetbalclub te vieren. Met deelnemers als Juventus en Wolverhampton en nauwelijks bezoekers, liepen de kosten echter veel te hoog op. De Léopold Club ging aan dit tornooi ei zo na ten onder.”

4. 26 september 1962
"'Jef, doe eens iets.' Anderlecht haalt voor een recordaantal supporters de eerste grote zege uit haar bestaan. Jef Jurion scoort tegen Real Madrid"

5. 5 mei 1976
"Zo mogelijk nog groter dan Jurion is Robbie Rensenbrink. Op de Heizel leidt hij Anderlecht naar haar eerste Europabeker (II) tegen West Ham United. De betreurde François Van der Elst scoort ook 2 keer in een wedstrijd die met 2-4 (West Ham was de thuisploeg) gewonnen wordt."

6. 4 mei 1983
“Anderlecht speelt een seizoentje op de Heizel terwijl het eigen stadion gerenoveerd wordt. Het zal nadien ook de vraag krijgen van burgemeester Brouhon om er zich definitief te spelen. Anderlecht legt er de basis voor een nieuwe Europabekerwinst (III) door met 1-0 van Benfica te winnen. Kenneth Brylle maakt het doelpunt.”

7. 29 mei 1985
“De zwartste dag in de geschiedenis van het Belgisch voetbal. In de marge van de finale van de Europacup I tussen Juventus en Liverpool breken hooligans het tot op de naad versleten Heizelstadion af en komen er 39 mensen om. Er vallen ook 400 gewonden.”

8. 1985 – 1988
“Na een schorsing naar aanleiding van het Waterscheischandaal en een vlucht naar het buitenland, keert Raymond Goethals terug op de Belgische voetbalvelden. Als technisch directeur slaagt hij er, met Daniël Renders als trainer, in om Racing Jet de Bruxelles in eerste te houden. Racing Jet begon op de Grote Heizel, maar zal, omdat de ploeg nauwelijks volk trok, al gauw uitwijken naar de zogenaamde Kleine Heizel, een stadionnetje letterlijk opgetrokken in de schaduw van grote broer.”

9. 19 juni 2000
“Eric Deflandre wordt de enige niet-geklopte doelman op het EK 2000. De rechtsback gaat in de laatste 9 minuten van de wedstrijd tegen Turkije in doel staan omdat Filip De Wilde met rood eraf werd gestuurd. Het wordt een dramatisch EK voor de Duivels, die er als eerste organiserend land in slagen om al in de eerste ronde uitgeschakeld te worden. Met haastwerk werd het Heizelstadion opgelapt om klaar te zijn voor het tornooi. De aanvankelijk begrote 14 miljoen euro stijgt naar een ontzagwekkende 32 miljoen euro. Enkele jaren na het tornooi blijkt de renovatie al nutteloos; het stadion haalt de UEFA-normen niet meer.”

10. 16 februari 2017
“Het project om een nieuw stadion te bouwen voor het EK 2020 stuit op wat Willem Elsschot zou noemen 'wetten en praktische bezwaren...'"

Bron:"Aftrap in Brussel. De vergeten geschiedenis van het voetbal in de hoofdstad" - Kurt Deswert (Borgerhoff & Lamberigts)