Damso-heisa haalt buitenlandse pers

De keuze van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (BKVB) voor rapper Damso als maker van het Belgische WK-lied heeft binnen de landsgrenzen al heel wat stof doen opwaaien. Nu heeft de heisa ook het buitenland bereikt. Zo heeft de Amerikaanse krant The Washington Post een stuk gepubliceerd over het “schandaal” en maakt de Britse krant The Guardian melding van de heisa.

The Washington Post merkt op hoe de keuze voor Damso, die zoals bekend onder vuur ligt omdat hij zich in verschillende van zijn liedjesteksten op expliciete wijze seksistisch en respectloos tegenover vrouwen uitliet, de gemoederen verhit in ons land.

De Amerikaanse krant verwijst onder andere naar uitspraken van staatssecretaris voor gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) en viceminister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld). Zij gaven eerder aan de kritiek van de Vrouwenraad te delen.

Ook de gezamenlijke brief van de KBVB-sponsors, waarin ze benadrukken “ernstige bedenkingen” te hebben bij de keuze voor Damso, komt ter sprake in het Amerikaanse artikel.

Britse kranten
De Britse krant The Guardian houdt het bij een korte vermelding. Demirs uitspraak krijgt hier de titel van ‘Quote van de dag’. De Daily mail daarentegen focust op het feit dat de Belgische Voetbalbond niet van plan is om van gedachten te veranderen.