Chili mist WK, mede door eigen schuld?

Eén van de grote afwezigen volgend jaar op het WK in Rusland wordt ongetwijfeld Chili. De winnaar van de Copa America eindigde in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiezone pas als zesde. Maar nu blijkt dat een klacht van de Chilenen zelf hen eigenlijk de kwalificatie heeft gekost.

Sterspelers Alexis Sanchez en Arturo Vidal zullen volgend jaar niet te zien zijn op het WK in Rusland. Chili verloor gisteren met 3-0 van Brazilië en zag Argentinië en Peru nog over zich springen. Paradoxaal genoeg ligt een zege voor de groene tafel van Chili mee aan de basis van de uitschakeling.

Het zit zo: na het 1-1 gelijkspel in het kwalificatieduel tegen Bolivia op 6 september 2016 was de Chileense bond naar de FIFA en het TAS gestapt omdat Bolivia een speler – de in Paraguay geboren verdediger Nelson Cabrera – onrechtmatig zou hebben opgesteld. FIFA en het TAS gaven Chili gelijk en kenden La Roja twee punten extra toe.

Maar: Cabrera had vijf dagen eerder óók meegespeeld in de wedstrijd van Bolivia tegen Peru. Bolivia won die match met 2-0, maar na de klacht van Chili kreeg Peru de zege en drie extra punten toegewezen.

In de eindstand van de Zuid-Amerikaanse kwalificatiezone totaliseren Peru en Chili allebei 26 punten. Maar dankzij een beter doelsaldo is Peru als 5e geëindigd en mag het een intercontinentale play-off tegen Nieuw-Zeeland afwerken om zich alsnog voor het WK te plaatsen. Zonder de eigen klacht zou Chili met 24 punten als 5e geëindigd zijn, met één punt meer dan Peru. Het kan duidelijk verkeren.