Binnenkort matchen van 60'?

Als het van de International Football Association Board (IFAB) afhangt zien voetbalwedstrijden er in de toekomst misschien helemaal anders uit. De IFAB is de organisatie die de internationale voetbalregels bepaalt. Enkele voorstellen zijn wedstrijden van 60 minuten en strafdoelpunten.

Met de nieuwe regels wil de IFAB het voetbal aantrekkelijker maken. Daarvoor hebben ze enkele radicale voorstellen gedaan in hun plan dat de titel draagt “Play Fair”. Andere doelstellingen zijn om de effectieve speeltijd te verhogen en het gedrag van spelers te veranderen. Zo wil de board een strafdoelpunt toekennen aan de tegenstander wanneer een speler de bal bewust met de hand stopt voor de doellijn. De tegenstander krijgt dan meteen een doelpunt toegekend in plaats van een strafschop.

Daarnaast bekijkt de IFAB ook de mogelijkheid om de speeltijd te verlagen naar 60 minuten. De klok zou dan wel steeds stopgezet worden als er niet effectief gespeeld wordt. Andere voorstellen zijn om meteen te beginnen dribbelen bij een vrije trap en het spel stil te leggen na een strafschop, ook al wordt deze gemist. In dat geval  volgt gewoon een uittrap van de doelman.

De nieuwe voorstellen zullen wel niet zomaar worden ingevoerd. Het is meer een aanzet tot het testen van en het discussiëren over een nieuw reglement. “We kunnen zeggen dat het hier gaat over een revolutie, die bedoeld is om het voetbal nog beter te maken” aldus de directeur van het IFAB. “We moeten ons voor alle huidige regels afvragen of ze wel een doel hebben. Zoniet, moeten we kijken hoe we dat kunnen veranderen.”