UEFA geeft Nations League groen licht

De Europese voetbalbond UEFA heeft op een congres in het Kazachse Astana ingestemd met de Nations League. Een gloednieuwe competitie die de vriendschappelijke duels tussen landenteams gaat vervangen. De Nations League gaat na het WK van 2018 van start. Het nieuwe format kreeg groen licht van alle 54 federaties.

De UEFA Nations League vervangt de vriendschappelijke wedstrijden en zal nauw verbonden zijn met de kwalificatiewedstrijden voor het Europees Kampioenschap. Dankzij de nieuwe competitie komen er vier extra kansen op kwalificatie voor het EK. Alle 54 Europese landen zullen in vier grote groepen verdeeld worden, dit volgens coëfficiënt. Tussen deze groepen is er ook ruimte voor promotie en degradatie. Nationale ploegen spelen dus voor de titel, promotie of degradatie in de Nations League én zullen zich voor het EK trachten te plaatsen.

“Dit is een grote stap voor nationale ploegen in Europa” zegt Wolfgang Niersbach, de voorzitter van het ‘National Teams Competition Commitee’. “We hopen dat de fans dit nieuwe format zullen steunen” zei hij ook nog. Steven Martens, ceo van de Belgische voetbalbond is één van de architecten van de nieuwe competitie. 

De Europese clubs hebben al laten weten dat ze niet tegen de Nations League zijn. "Wij hebben niets tegen de Nations League" zegt Karl-Heinz Rummenigge, voorzitter van de 'European Club Association'. Hij denkt ook niet dat de Nations League een negatieve invloed zal hebben op belangrijke clubevenementen zoals de Champions League of de Europa League. "De Nations League zal niet leiden tot meer wedstrijden. Clubs zullen niet langer spelers ter beschikking moeten stellen voor oefeninterlands op andere continenten" aldus Rummenigge.  

Verder heeft UEFA-voorzitter Platini een oproep gelanceerd om iets te doen aan de 'third party ownerships', dat zijn managers of investeringsmaatschappijen die spelers volledig in hun bezit hebben. "Ze vormen een gevaar voor het voetbal", aldus Platini. "Sommige spelers kunnen zelf niet meer beslissen waar ze spelen en moeten naar de pijpen van hun 'eigenaars' dansen. En die eigenaars zijn enkel uit op winst. Het is een globaal probleem dat dringend een duidelijk reglement behoeft. Ik maak dan ook gebruik van dit congres om aan FIFA-voorzitter Joseph Blatter te vragen om moed te tonen en het probleem aan te pakken", verklaarde de Fransman.

Tenslotte keurde UEFA nog een resolutie goed die hen toelaat om alle betrokkenen van 'matchfixing' zware straffen op te leggen. "Ik wil alle leden van de UEFA vragen om samen te werken en zo deze bedreiging voor het voetbal aan te pakken", stelde Platini.

 

 

 

 

 

73 keer gelezen