Voorbeschouwing: Play off 1

Dit weekend wordt Play off 1 op gang getrapt. Tien wedstrijden die gaan beslissen wie er zich tot landskampioen mag kronen. Standard begint eraan als leider met twee punten voorsprong op Club Brugge. Anderlecht is derde op vijf punten van de Luikenaars. Verder volgen Zulte Waregem en bekerwinnaar Lokeren. Racing Genk sluit de rij op de zesde plaats. Vrijdag starten de Play offs met Club Brugge-Lokeren. Zondag is er meteen de klassieker Standard-Anderlecht.

Bij koploper Standard was er meteen wat onvrede bij de bekendmaking van de kalender voor Play off 1. Technisch directeur Jean-François De Sart was “verbaasd dat ook de nummer twee zijn eerste en laatste match thuis mag spelen.” Standard zag in de laatste weken een comfortabele voorsprong van tien punten slinken tot vier punten. Door de halvering van de punten zijn dit er nog maar twee. Standard voelt de hete adem van Club Brugge in de nek. Op de eerste speeldag is er meteen de clash met Anderlecht. “Zo’n topper zorgt wel voor druk, maar dat heb je met alle wedstrijden van Play off 1” aldus De Sart.

Club Brugge begint in misschien wel de beste positie in jaren aan de Play offs. Met 19 op 21 zetten de mannen van Preud’homme al een indrukwekkende reeks neer. Nu willen ze deze lijn én het goede spel doortrekken. Club haalde, net als Standard, 18 op 30 tegen de andere Play off 1-ploegen in de reguliere competitie. Die factoren zorgen ervoor dat verschillende analisten Club Brugge naar voor schuiven als titelkandidaat nummer één. In Brugge zelf wagen ze zich niet aan zo’n uitspraken. “Voorspellingen ga ik niet maken, we bekijken het wedstrijd per wedstrijd” zegt persverantwoordelijke Klaus Van Isacker. Club mist wel nog enkele weken man-in-vorm Vadis Odjidja. Ook het ontbreken van een echte goalgetter kan Club nog zuur opbreken.  

Anderlecht is goed begonnen onder nieuwe coach Hasi. Maar de Play offs worden de échte test. De spelers hebben aangegeven opnieuw vertrouwen te hebben. Tegen topteams haalde Anderlecht wel slechts 14 op 30. Dat moet beter als het nog wil meestrijden voor de titel.

Lokeren en Zulte Waregem beginnen met een verschillende ingesteldheid aan Play off 1. Bij Lokeren genieten ze nog na van de overwinning in de beker en het behalen van Europees voetbal. Bij Zulte Waregem was de ontgoocheling groot na het 1-0 verlies in de bekerfinale. Daarboven komt nog de blessure van Mbaye Leye. De Senegalees is opnieuw drie weken out en mist zo de eerste wedstrijden. Toch zullen beide ploegen een te duchten tegenstander zijn in de Play offs.

Het grote vraagteken is Racing Genk. De ploeg van Emilio Ferrera heeft zich pas op de laatste speeldag verzekerd van Play off 1 en het is maar de vraag of de Limburgers het goede spel van in het begin van de competitie terugvinden. Een 6 op 30 tegen de topteams in de reguliere competitie is alvast geen goed voorteken.  

 

205 keer gelezen