"Standard minst dominante club"

De Katholieke Universiteit Leuven analyseerde de voorbije maanden de prestaties van de Belgische eersteklassers. De onderzoekers gebruikten hiervoor de gegevens van de website Soccerway.com. Gisteren maakten ze de resultaten bekend en daar zaten toch wel enkele verrassingen tussen.

Zo is leider Standard de minst dominante ploeg van de clubs in play-off één, brengt Zulte-Waregem het meest aanvallende voetbal op de grasmat en is Club Brugge het meest efficiënt. Standard maakt dat ‘gebrek’ aan dominantie wel goed door de meest doelgerichte club uit de Belgische competitie te zijn.

Een ander opvallend resultaat is dat Bergen en OH Leuven doelgerichter zijn dan Lokeren en Racing Genk. Standard pakte de meeste gele kaarten en AA Gent kreeg geen enkele rechtstreekse rode kaart.

De onderzoekers willen met hun studie de bewustwording rond voetbalanalyse in België aanwakkeren. “Onder druk van de steeds strengere financiële regelgevingen, worden voetbalclubs gedwongen om op een meer rationale manier beslissingen te nemen”, zeggen ze in het persbericht.

In de VS en Groot-Brittannië maken ze voor sportwedstrijden al langer gebruik van zo’n analyses. Het is een handige methode om eigen spelers te begeleiden en de resultaten van tegenstanders te analyseren. 

188 keer gelezen