Aad De Mos over de toppers in HLN

Het Laatste Nieuws spreekt dit weekend met onze analist Aad De Mos. Hier vinden jullie het volledige artikel.

 

"Wàt een topweekend, joch. Zondag is er die ábsolute finale tussen Club en Standard, en zaterdag is het bij ons in Eindhoven carnaval. Ik heb een piratenkostuum gekocht. Ik ga als 'Aad Piraat'." Aad de Mos (66) is al geruime tijd aardig op dreef op zondagavond als analist in het VTM-programma Stadion - scherp, maar onderbouwd, en met dat vleugje typisch cynisme. Wij trokken naar Eindhoven voor de ultieme voorbeschouwing op de krakers van morgen. 'Aad Piraat' is duidelijk: "Preud'homme zal de titel van Duchâtelet afpakken."

 

Wordt Club-Standard een keerpunt in deze competitie?

"Als Standard wint, is het kampioen. Maar als Club Brugge wint, dan zijn de play-offs gered en belandt Standard in een crisis. Club heeft nog één referentiewedstrijd nodig om geloofwaardig te zijn voor de media, de fans en vooral voor de eigen spelers. Winnen ze zondag, dan zijn ze titelkandidaat nummer één."

 

Wat zegt uw gevoel?

"Veel zal bij Club afhangen van Ryan, Simons, Vadis en De Sutter - die as wordt heel belangrijk. Ik verwacht een explosie van de jongens die het verschil moeten maken: Vadis en Lestienne. Als je een grote speler wil worden, moet je prijzen winnen. Die kans krijgen ze nu, dit is het moment voor de heertjes om op te staan. Het praten is voorbij, nu moeten de benen spreken. Vadis en Lestienne moeten gaan waarmaken waarom ze voor Club Brugge spelen."

 

Preud'homme is ongelooflijk bezig met Lestienne.

"Hij is mijn favoriet. Een jongen die in potentie alles heeft. Nu begint hij ook te leren dat hij voor het team moet spelen. Dat is Hazard aan het leren, dat doet Messi al jaren. De puberteitsfase van meisjes op de kamer en seks voor de wedstrijd is allemaal leuk en aardig in P-Magazine, maar daar koop ik geen brood voor. Ik wil het zondag zien van Lestienne. En dat wil Preud'homme ook."

 

Is Preud'homme op het juiste moment bij Club gekomen?

"Preud'homme is een cowboy, ik ben een cowboy. We kennen het leven van binnen en van buiten. De grote coaches willen altijd in de hersenpan van de spelers kruipen. Garrido deed hooguit wat bezigheidstherapie - hopen op een bevlieging van een bepalende speler."

 

Heeft u nog een anekdote uit de periode bij KV Mechelen toen Preud'homme uw doelman was?"Michel was enorm gefocust en geobsedeerd. Als Myriam, die het spelershome runde, op wedstrijddagen niet in het zwart gekleed was, werd zij door Michel terug naar huis gestuurd. Dat ging ver, hoor, tot zwarte eyeliner toe. Dan ging ze weg en kwam ze helemaal in het zwart terug kort voor de match. Anders zouden we verliezen, dacht Michel. Dat was zijn bijgeloof. Op den duur noemden we Myriam 'de zwarte panter'. Alles moest ook altijd tot in de puntjes klaar liggen bij Michel: zijn schoentjes, zijn shirt van Standard..."

 

"DUCHÂTELET ZAL GELIJK KRIJGEN: PREUD'HOMME PAKT ZIJN TITEL AF"

 

Zijn shirt van Standard?

"Dat was een verwaarloosd shirt dat zelden of nooit gewassen werd en dat hij onder zijn keeperstrui van Mechelen aantrok. Dat shirt sleepte hij overal mee naartoe, als een soort talisman. Kun je nagaan hoe hij aan Standard verknocht was. Dat is nu nog zo, daarom is het zondag de wedstrijd van zijn leven."

 

Hoe gaat Preud'homme Standard aanpakken, denkt u?

"Ik kan je wel zeggen hoe ík het zou aanpakken mocht ik in zijn plaats zijn. Ik ken het stadion van Brugge heel goed. Ik heb er veel gewonnen, maar ik heb er ook wel eens 90 minuten 'Aadje, Aadje, alles is voorbij!' over me heen gekregen. Ik weet dus wat een kolkend Jan Breydel betekent. Je krijgt Standard na een nederlaag, die gaan niet op hun gemakkie van de bus stappen. Club moet er vol voor gaan, van bij de aftrap. Duels winnen, hoog spelen, het publiek meekrijgen. Zo zijn ze ook begonnen op Leuven en op Genk, met de backs die hoog spelen. Het is een finale, hé."

 

Ho ho, er komen nog play-offs.

"Ik zeg je dat het dé finale is. Als Standard wint, gaat het paradijs voor ze open. Dan zijn de play-offs afgelopen, hoeven we niet meer te discussiëren in 'Stadion'. Een kruis erover."

 

Wat vindt u van het huidige Standard?

"Met alle respect voor alles wat Standard is, maar Batshuayi speelt een heel belangrijke rol. Hij kan het verschil maken in verdedigend opzicht en in aanvallend opzicht. Dat tweede ziet iedereen, maar van dat eerste hoor ik niets. Als hij niet speelt, heeft Standard op het middenveld een grandioos probleem. Batshuayi neemt altijd nog een verdedigende rol in - met De Camargo en Ezekiel voorin werden ze tegen AA Gent helemaal weggespeeld. En die trainer heeft nooit ingegrepen, hij heeft nooit gezien dat het beter was om er met Buyens een extra middenvelder bij te zetten."

 

Guy Luzon lokt nog steeds zwart-witreacties uit, maar hij staat wel flink op kop.

"Hij heeft de kwaliteiten van de spelers en hij heeft voort kunnen bouwen op wat vorig jaar is neergezet door Rednic. Ik zie geen eigen touch. Ik zie geen spelers die beter worden. Voor Luzon begint het nu pas. In het casino kan je ook beginnersgeluk hebben. Als hij door de wedstrijd van zondag heen komt, heeft hij het fantastisch gedaan. Dit is voor hem hét moment. Als hij slaagt, zal ik chapeau zeggen."

 

Maar u gelooft er dus niet in?

"Neen. Ik hou van het ontwikkelingsproces bij Brugge, en ik zie bij Standard enkel stilstand en achteruitgang. Het tactische gedeelte van Luzon bevalt me niet. Ze domineren geen wedstrijd. Tegen intelligente trainers en ploegen leggen ze het loodje."

 

Het duel van zondag is ook een beetje een strijd tussen de succesvolle zakenlui Bart Verhaeghe en Roland Duchâtelet. Voor wie heeft u meer sympathie?

"Ik heb het idee dat Verhaeghe een emotionele man is met een voetbalhart, die de kleedkamer in komt zoals Constant Vanden Stock destijds, met tranen in zijn ogen. Terwijl Duchâtelet z'n zoon opbelt en zegt: 'We gaan eraan verdienen, jongen, ik heb nog een ánder clubje voor je.' Het is me te afstandelijk, ik zie te weinig voetbalhart. Verhaeghe zit zondag niet met de gedachte dat hij zoveel miljoenen op de bank heeft staan. Ik denk dat hij daar zelfs de helft van zou willen afstaan om deze match te winnen. Zo was John Cordier ook. En Constant Vanden Stock ook - altijd tranen in de ogen in de kleedkamer na een match, na een zege, maar ook na een nederlaag."

 

"VAN DEN BROM VLIEGT ALS SLECHT ANDERLECHT VERLIEST"

 

Wat is in deze wedstrijd de inzet?

"Anderlecht moet de drie punten pakken om in de titelrace te blijven - anders haken ze definitief af - en als Anderlecht verliest en het speelt daarbij ook nog eens slecht voetbal, dan wordt het de laatste wedstrijd van John van den Brom. Er staat héél veel op het spel, zowel voor het bestuur, de selectie als de trainer. Want kijk, die Ferrera heeft zondag niks te verliezen - bij een nederlaag kun je nog zeggen: 'Ach, hij kent de kern onvoldoende' -, maar Van den Brom heeft álles te verliezen. Ook voor Anderlecht is deze wedstrijd een finale."

 

Hoe kijkt ú aan tegen de overlevingsstrijd van Van den Brom?

"Je moet terug naar de zomer, naar de euforie na de titel. Toen is die domme uitspraak gekomen van 'het overgangsjaar'. Het bestuur, Van Holsbeeck en Vanden Stock, gedragen zich naar die stelling, de achterban en het grootste deel van de media zijn daar niet gelukkig mee. Het gevolg is dat alle druk op de trainer terecht kwam, terwijl het bestuur uit de wind blijft en niet wordt afgerekend op de resultaten. Van den Brom zweeft al maanden tussen twee stoelen: hij wil wél iets maken van dit seizoen, maar is daarbij de dingen gaan forceren. Steeds wisselen van systeem en namen, in een bepaalde periode zelfs tegen de huisstijl voetballen...Het resultaat is dat het team geen ontwikkeling maakte."

 

Deschacht gaf als een van de problemen aan: 'De dienende spelers moeten nu de ploeg dragen.'

(schudt het hoofd) "Er zijn gewoon geen automatismen, en die zijn nochtans cruciaal als je in een 4-3-3 speelt. Standard heeft óók geen automatismen, maar zij kunnen nog de lange bal gebruiken - met die twee toppers voorin, Ezekiel en Batshuayi. Zo kan zelfs een trainer uit het niks een grote trainer lijken... Van den Brom heeft tenminste geprobeerd om de boel te laten draaien, maar hij is zódanig beginnen stoeien met zichzelf, dat hij in een doodlopende straat is beland. Op het einde van die straat wacht zijn Waterloo, tenzíj er ineens een referentiewedstrijd komt. Als ik eerlijk ben, hoop ik dat ook voor John. Veel mensen zeggen mij: 'Je bent zo streng voor Van den Brom', maar ik geef gewoon aan wat ik zie. Natúúrlijk is niet alles de verantwoordelijkheid van John. Hij heeft niet de kwaliteiten in de spelersgroep om een uitweg te vinden in de doodlopende straat, én het transferbeleid van afgelopen zomer was gewoon een mislukking."

 

Noemt u Mitrovic een mislukking?"

Mitrovic is goed in de box, maar Anderlecht kómt niet veel in de box. Milivojevic is al helemaal vergeten en De Zeeuw is ook uit beeld verdwenen."

 

U kent De Zeeuw goed, wat is er gebeurd? Hij heeft toch de kwaliteiten om een patron te zijn bij Anderlecht?

"De Zeeuw had patron kúnnen worden als Van den Brom iets meer vertrouwen in hem had gehad. Op PSG was De Zeeuw uitstekend, maar de week erna vloog hij weer uit de ploeg..."

 

Ja, omdat hij slecht was.

"Mag iemand niet eens slecht spelen? Op dié leeftijd, als je eind de twintig bent (De Zeeuw is 30, red.), moet je spelen. De Zeeuw is té vaak kop van Jut geweest."

 

Heeft u zicht op de situatie van Bram Nuytinck?

"Nuytinck is na de titel naast z'n schoenen gaan lopen. Vorige zomer op het EK voor Beloften in Israël is hij binnengekomen als een vedette. Er is dan onderweg één en ander gebeurd waar ik geen zicht op heb, en sindsdien haalt Bram niet hetzelfde niveau. Jammer, ik vond Nuytinck-Kouyaté beter dan Kouyaté-Mbemba."

 

Stelt u Mbemba in vraag?

"Ik hou niet zo van spelers die lopen met de bal als ze geen oplossing vinden in de passing. Nu heb je twee zulke gasten achterin... Nooit goed voor het evenwicht."

 

Als er érgens geen evenwicht zit in Anderlecht, is het toch op het middenveld? Biglia is nooit goed vervangen.

"Er ís geen middenveld bij Anderlecht."Van den Brom zag dat óók, hij heeft maanden gesmeekt om Defour."Dat weet ik. John is blijven zoeken, maar het zoeken is rommelen geworden. Hij had veel beter gezegd: 'Dit is mijn middenveld en daar stap ik niet meer vanaf'."

 

Is die zoektocht ook de oorzaak voor het wegdeemsteren van Tielemans?

"Tielemans is het grootste talent van het Belgische voetbal. Daar is dit seizoen helemaal verkeerd mee omgesprongen. Als ik in jullie krant lees hoe Hasi alle tekortkomingen van Tielemans opsomt, plaats ik meteen vraagtekens bij die man. Tielemans heeft één groot probleem: hij staat in de aanname nagenoeg áltijd met zijn gezicht naar het eigen doel. In zeven van de tien gevallen kan hij dat oplossen door zijn geweldige techniek, maar soms leidt het tot balverlies en kan de tegenstander scoren, zoals op Standard en KV Mechelen. In plaats van Tielemans steeds op zijn kop te geven, zouden de trainers beter de video goed bekijken - dan zouden ze vaststellen dat Deschacht, Kouyaté, Mbemba en Van den Borre Tielemans heel vaak inspelen zonder hem te waarschuwen voor het mannetje in zijn rug. Die achterste jongens laten hem in de steek. En natuurlijk moet je Tielemans zelf ook aanspreken op zijn positie. Weet je wat er zal gebeuren? Later, als Tielemans bij Real Madrid zal spelen, zal Hasi stoer zeggen dat hij zijn eerste trainer was..."

 

Tielemans bij Real Madrid?

"Hij is goed, zeg - goeie genade."

 

Wie moet Anderlecht aanstellen als opvolger van Van den Brom?

"Ik geloof niet in het doorschuiven van een assistent. Laat Hasi eerst maar eens het vak leren bij KV Mechelen of KV Kortrijk. Als ik het voor het zeggen had bij Anderlecht, dan zou ik met heel veel spoed de coach van Salzburg halen. Roger Schmidt. Die maakt grote indruk op mij - hoe hij destijds Paderborn liet spelen, en nu Salzburg: grote klasse."

 

En als het dan toch een Belg moet zijn, kiest u dan voor Maes, Dury of Vanhaezebrouck?

"Maes heeft me kunnen overtuigen. Hij maakt spelers beter, durft de confrontatie aan te gaan met zijn kleedkamer...En je moet het maar doen: drie jaar kunnen werken met een moeilijke voorzitter als Lambrecht. Laat maar komen, Maes."

 

Hoe schat u de keuze van Racing Genk voor Emilio Ferrera in?

"Ik ken Ferrera. We maakten samen analyses van het EK in Zwitserland en Oostenrijk voor VT4, maar ik volgde hem al eerder. Emilio is uitermate geschikt om op korte termijn iets neer te zetten, maar er kleeft een houdbaarheidsdatum op hem. Je moet als trainer ook een band kunnen creëren met je spelers - je kunt niet élke match winnen aan het bord. De cowboys zoals Preud'homme zijn van álle markten thuis. Het zijn dié jongens die prijzen winnen."

 

Begrijpt u dat Genk zó lang Mario Been heeft gesteund?

(knikt) "Mario leverde goed werk. Moet je nagaan in welke situatie hij naar Genk kwam: in je lievelingsclub weggestemd worden door jongens die jíj kansen gaf, dan naar een andere competitie en een andere cultuur, daar trachten te voetballen op jouw manier en vaststellen dat het niet aanslaat... 'Nou, gefeliciteerd met je nieuwe club', zeg ik dan. Als je ziet hoe Mario daar toch netjes is uitgekomen: chapeau. En wat zo'n Mboyo de afgelopen dagen is gaan roepen ('Ik heb in één uur onder Ferrera meer geleerd dan onder Been', red.), vind ik bijzonder ongepast. Dat zijn van die spelers die van de ene trainer naar de andere hoppen. Zijn uitspraken zijn heel erg. Het staat inmiddels ook in grote letters in de Nederlandse kranten en mensen gaan snel zoiets geloven. Onterecht."

 

Is Mboyo een mislukte transfer van 4 miljoen?

"Een speler die van een kleinere club naar een grote club trekt, geef ik altijd een jaar krediet. Mboyo moet wél maniertjes leren. Vossen heeft óók duidelijk aangegeven wat hij van Mboyo's gedrag vond tegen Waasland-Beveren. Dat vind ik goed. Mboyo was misschien wel de grote jongen bij AA Gent, maar nu moet hij zich schikken naar de hiërarchie van de Genkse kleedkamer."

 

Niet te geloven, toch, hoe diezelfde ploeg die eerst zeventien matchen ongeslagen bleef, plots twaalf keer kan verliezen.

(knikt) "Toen ik hen zag spelen in Kiev voor de Europa League, dacht ik dat ik naar Barça aan het kijken was. Het keerpunt is hun thuismatch tegen Anderlecht geweest, met de rode kaart van Kara en de nederlaag. Daarna zag je de wet van Murphy: blessures, goochelen met opstellingen, vormverlies bij sommige spelers, de privéproblemen van Buffel, het balletje dat net niet rolde... Je wenst het geen enkele coach toe. Op dat moment is gebleken dat de spelersgroep te weinig persoonlijkheid had om zich mentaal over alle problemen te zetten. Misschien gaf de reeks van zeventien matchen zonder nederlaag ook wel een verkeerd beeld. Soms gaat een ploeg in het rood; dan spelen ze eígenlijk beter dan ze zijn. Standard is ook zo, die zijn óók geen tien punten beter dan de rest. Dat zul je zondag wel zien. Duchâtelet zal gelijk krijgen: Preud'homme zal zijn titel afpakken."

 

487 keer gelezen