Supportersfederatie roept op tot dialoog

De Supportersfederatie Profclubs (SfP) roept alle supporters en clubs uit de Jupiler Pro League op om te zorgen voor een sportief, geweldloos en veilig voetbalweekend. De federatie reageert hiermee op de schermutselingen van afgelopen weekend.

Vorige week vrijdag kreeg algemeen directeur van Racing Genk Dirk Degraen een kassei door zijn raam en zaterdag stichtten enkele supporters van Genk een brandje in de tribune van het bezoekersvak van Lierse. “Zaken die absoluut niet door de beugel kunnen”, klinkt het bij de SfP.

“Wanneer supporters hun ongenoegen uiten door een kei door iemands raam te gooien, dan zijn we ver over de grens van het toelaatbare. Wanneer supporters Bengaals vuur aansteken onder een brandbaar doek in een volle tribune, dan zijn we ver over de grens waar men nog rekening houdt met andermans veiligheid.”

“Supporterscultuur heeft een eigen dynamiek. Men kan extreem gelukkig, of zelfs diep verontwaardigd zijn. Dit moet ook een plaats hebben, zo lang het niet over de grenzen van de veiligheid gaat.”

Om situaties zoals die van vorig weekend te vermijden, roept de SfP op tot dialoog: “Wij roepen alle betrokken partijen op om het gezonde verstand terug te halen en met elkaar in gesprek te gaan. Geweld en onverantwoorde risico’s zijn onaanvaardbaar.”

48 keer gelezen