Nederlanders niet oorzaak rellen

Jo Vanhecke, diensthoofd van de voetbalcel Binnenlandse Zaken betwist dat de Nederlandse supporters de grootste amokmakers waren tijdens de beruchte bekermatch tussen KV Oostende en Lokeren van twee weken geleden.

“Ik lees overal dat 43 Nederlanders de oorzaak waren van alle miserie. Ik kan u zeggen dat dat niet het geval is”, verklaart Vanhecke aan Belga. “Op de beelden die wij analyseerden, is duidelijk te zien dat de hoofdaanstokers van de rellen niet behoorden tot die groep van Nederlanders.”

KV Oostende verwijt de voetbalcel dat ze die Nederlandse heethoofden niet burgerlijk aanhield terwijl ze op de hoogte was van hun komst. “Ik vind het logisch dat we dat niet deden”, argumenteert Vanhecke. “We leven nog steeds in de Europese Unie, dus er is een vrij verkeer van personen. We kunnen hen niet aanhouden op basis van hun verleden, als dat er al is. Als zij zich in het openbaar netjes gedragen, tot zij in het stadion zijn, dan kunnen wij niets doen.”

Welke personen er dan wel precies de rellen aanstoken, onderzoekt de voetbalcel nog. “Wij zijn volop bezig met de identificatie, maar dat kan nog maanden duren. Zeker omdat er een paar tussen zitten die niet bekend staan als risicosupporters.”

De Geschillencommissie van de voetbalbond buigt zicht dinsdag over de zaak. Het Bondsparket eist een geldboete van 2000 euro voor KV Oostende en een van 1500 voor Sporting Lokeren. 

147 keer gelezen