Goal KVO terecht afgekeurd?

Het afgekeurde doelpunt van Frédéric Brillant in de bekerwedstrijd tussen KV Oostende en Lokeren doet heel wat stof opwaaien. Vele voetbalkenners vinden dat Johan Verbist een foute keuze maakte. Zelfs scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen twijfelt over de beslissing.

Afgelopen woensdag scoorde Frédéric Brillant na elf minuten in de eerste verlenging voor KV Oostende. KVO stond zo heel dicht bij een plek in de finale van de Beker van België, maar scheidsrechter Verbist keurde het doelpunt af voor een vermeende duwfout op Copa.

Een beslissing waar vele voetbalkenners het niet mee eens zijn. “Wat mij betreft had het doelpunt moeten worden goedgekeurd”, zegt ex-doelman Geert De Vlieger in het Nieuwsblad. “Copa springt uit stand en komt gewoon te laat. Brillant ging met heel veel overtuiging en sprongkracht richting de bal. Daar is niets mis mee.”

Zesvoudig topscorer Erwin Vandenbergh sluit zich aan bij De Vlieger: “Gewoon een geldig doelpunt. Copa gaat niet vrijuit en de tegenspeler hangt al in de lucht als hij moet aanzetten.” Hij roept op voor een extra doelrechter. “Dit soort situaties kan men volgens mij alleen oplossen door twee doelrechters te plaatsen bij elk doel. Die moeten dan maar de knoop doorhakken.”

Ook scheidsrechterbaas Robert Jeurissen twijfelt duidelijk over de situatie. “De speler maakt een bepaald elan bij zijn beweging en komt daardoor in contact met Copa, maar hij raakt zeker niet bewust de keeper. De instructies stellen dat je een doelman niet mag aanraken in het doelgebied. Op basis daarvan kan je stellen dat de scheidsrechter gelijk had.”

“Maar het gaat hier om een ongeschreven wet in de arbitrage, geen strikte wet in het reglement. Daarom twijfel ik nog”, vult Jeurissen aan. Hij wacht nu eerst het rapport van de scheidsrechter af om een definitief oordeel te vellen. “Volgende week zullen we ook de beelden in detail bestuderen.” 

279 keer gelezen