Organisatie Qatar op het matje bij FIFA

De Wereldvoetbalbond FIFA riep donderdag de organisatie van het WK 2022 in Qatar op het matje. “De organisatoren moeten concrete maatregelen voorleggen voor de veiligheid van de arbeiders die de toekomstige stadions bouwen”, eist FIFA.

FIFA-secretaris-generaal Jérôme Valcke vraagt Qatar om ten laatste 12 februari 2014 een tussenbalans op te maken van de werkomstandigheden en de veiligheid in het land.

Een groot aantal NGO’s en vakbonden hebben er geen goed oog op. Zij spreken van een situatie die “dicht aanleunt tegen de slavernij”. In november vorig jaar ging FIFA-voorzitter Sepp Blatter op bezoek in Qatar. Hij informeerde toen al bij de emir van het land naar de omstandigheden. Die verzekerde Blatter dat de organisatie “zich engageert om de mensenrechten te respecteren”.

Het rapport dat de organisatie op 12 februari voorlegt, wil de FIFA gebruiken tijdens de eerstvolgende samenkomst van het Europees Parlement op 13 februari in Brussel. De situatie in Qatar zal een van de onderwerpen zijn die aan bod komen want de Europese Unie sprak zich eerder al bezorgd uit over de werkomstandigheden van de arbeiders. 

96 keer gelezen