Zeker geen WK voor Ezekiel

Imoh Ezekiel mag zo goed als zeker neen zeggen tegen het WK in Brazilië. De Nigeriaanse aanvaller van Standard voldoet niet aan alle voorwaarden om Belg te worden.

Vijf maanden voor de wereldbeker voetbal kan Imoh Ezekiel zo goed als zeker zeggen dat hij niet zal deelnemen als Rode Duivel. Hij hoopte enige kans te maken op een selectie door zich te laten naturaliseren tot Belg.

De Belgische wet voorziet een binnenweg voor buitenlanders die ‘buitengewone verdiensten hebben bewezen op het wetenschappelijk, sportief of sociocultureel vlak en daardoor een bijzondere bijdrage kunnen leveren voor de internationale uitstraling van België’. De persoon in kwestie moet daarnaast een vast verblijf in België kunnen aantonen. Daar wringt het schoentje bij Ezekiel, want dat kan hij niet.

De Franstalige Kamerleden Jacqueline Galant (MR) en Georges Dallemagne (cdH) zien hierin een fout van de wet die moet veranderen. “De wet zit niet helemaal goed in elkaar, want een sportman kan per definitie niet permanent in België zijn”, verduidelijkt Galant. Ze wil het dossier voorleggen op de volgende bijeenkomst van de naturalisatiecommissie. Dallemagne diende eerder al een voorstel tot aanpassing van de wet in, maar vond nog geen steun.

 De Vlaamse partijen CD&V en N-VA willen niets weten van een aanpassing van de wet. “Is het niet gewoon om makkelijker in Engeland te kunnen gaan spelen?”, vraagt Theo Francken (N-VA) zich af. Belg of niet, de vraag is maar of Wilmots Ezekiel in zijn WK-selectie zou opnemen.  

174 keer gelezen