Preud'homme krijgt strafvermindering

De schorsing van Club Brugge-trainer Michel Preud'homme wordt herleid tot één speeldag. Dat heeft de Geschillencommissie van de voetbalbond beslist. Het bondsparket had twee speeldagen gevraagd. Ook de gevraagde geldboete van 600 euro wordt gehalveerd. Preud’homme hield een vurig pleidooi en gebruikte videobeelden om zijn woorden kracht bij te zetten. Met succes dus.

Preud'homme werd zaterdag naar de tribune gestuurd in de wedstrijd tegen Lierse (1-1), omdat hij kritiek had geuit op de scheidsrechter. Preud’homme mocht een wissel niet snel genoeg uitvoeren. "Als dat snel genoeg was gebeurd, hadden we de wedstrijd gewonnen. Ik wist niet dat het in België vijf minuten duurt om te wisselen", foeterde Preud'homme na de wedstrijd.

Eigen videomateriaal

Scheidsrechter Jonathan Lardot was aanwezig op de zitting. Volgens hem kon de wissel niet doorgaan, omdat de vierde scheidsrechter de uitrusting van de invaller nog niet had kunnen controleren. “Daarvoor moet de speler zich zelf aanmelden bij de vierde ref, en dat was niet gebeurd”, volgens Lardot. Maar dat betwist Preud’homme. Hij toonde videobeelden om zijn gelijk te staven. Daarop was te zien hoe de invaller wél tot bij de vierde official wandelde.

Geen beledigingen

In het verslag van de scheidsrechter staat ook dat Preud'homme in de eerste helft meerdere waarschuwingen kreeg voor overdreven gedrag en dat hij na de wedstrijd in de spelerstunnel beledigingen zou hebben geroepen richting Lardot. "Ik ben niet akkoord", zei Preud'homme. "Ik heb in de spelerstunnel niet geroepen of gescholden, enkel een beetje mijn stem verheven en gezegd 'als de wissels er zo aan toe gaan, dan snap ik dat het Belgische voetbal er op achteruitgaat'."

"De Commissie oordeelt dat de heer Preud'homme op een niet aanvaardbare wijze tegen de scheidsrechter tekeer is gegaan", klinkt het in het besluit van de Geschillencommissie. "Maar dit ging niet gepaard met het uiten van beledigingen of het in vraag stellen van zijn eerlijkheid. Een verbod tot de neutrale zone van één week lijkt dan ook een rechtvaardige bestraffing."

Twee maten, twee gewichten

Preud'homme vindt ook dat hij onheus behandeld wordt. "Er wordt met twee maten en twee gewichten gewerkt. Mijn club wordt gestraft omdat ik een emblematisch figuur ben, ik heb het gevoel dat men mij zoekt. Van den Brom coachte tegen KV Mechelen veel heviger dan ik tegen Lierse. Ik kreeg waarschuwingen in de eerste helft, terwijl ik braaf tussen de lijnen van mijn dug-out bleef!"

314 keer bekeken