Wat brengt voetbal op tv elders op?

Telenet heeft een bod uitgebracht van 900 miljoen euro om de volgende twaalf jaar het Belgische eersteklassevoetbal te mogen uitzenden. Dat bod brengt dus gemiddeld 75 miljoen euro per jaar op. Dat lijkt erg veel, maar vergeleken met andere Europese competities krijgen de Belgische clubs een aalmoes.

Nederland

"In vergelijking met Nederland doet ons land het nog redelijk goed", zegt sporteconoom professor Trudo Dejonghe. "Daar is net een nieuwe deal gesloten waarbij Fox 1 miljard euro heeft geboden voor de komende 12 jaar". De clubs krijgen daar van Fox elk jaar zo'n 80 miljoen euro. "Maar Nederland heeft een pak meer inwoners", gaat Dejonghe verder. "Dus als je het zo bekijkt is dit voor ons land een erg mooi bod."

Europese top 

Een goed bod voor België, maar als je gaat vergelijken met andere competities in Europa dan verdwijnt dat bedrag in het niets. De Duitse Bundesliga en de Franse Ligue 1 verdienen het minst van de 5 grote competities, respectievelijk zo'n 628 en 710 miljoen. La Liga, de hoogste klasse in Spanje, incasseert zo'n 780 miljoen. "Dat cijfer geeft wel een vertekend beeld", legt Dejonghe uit. "In Spanje verkopen clubs individueel hun televisierechten. Daardoor gaat het leeuwendeel van dat bedrag naar Real Madrid en FC Barcelona. Die krijgen elk zo'n 150 miljoen." De overige 480 miljoen moet dan verdeeld worden over de 18 andere ploegen.  In Italië gaat elk jaar ongeveer 975 miljoen aan televisiegelden naar de Seria A. Maar de absolute koploper is de Engelse Premier League. Daar krijgen de ploegen elk jaar 1,5 miljard euro.

Geen buitenlandse interesse

"We staan Europees gezien zeker in de top 10 van opbrengsten uit televisiegelden", zegt Dejonghe. "Maar met de grote vijf mogen we ons eigenlijk niet vergelijken. Die kloof is zo groot omdat zij hun wedstrijden ook aan het buitenland kunenn verkopen. Ook hier bij ons willen voetballiefhebbers de toppers in bijvoorbeeld Spanje en Engeland zien, omgekeerd zit men daar niet te wachten op de Belgische wedstrijden."

Bekijk ook:

275 keer gelezen