Messi, Cristiano of Ribéry?

In een jaar zonder Europees Kampioenschap of Wereldbeker hoef je niet per se de grootste prijs te winnen met je land om op de shortlist voor de Gouden Bal terecht te komen. Messi of Ronaldo pakten naast een Europese hoofdprijs met hun club en Franck Ribéry won met Bayern München alles. Serie-winnaar Messi won van 2010 tot en met vorig jaar, 4 keer op rij, de individule voetbalhoofdprijs. Door zijn blessure is hij straks een gewone outsider geworden. Een unieke kans dus voor Cristiano Ronaldo die als doelpuntenmachine en door zijn dominante en atletische stijl altijd veel meer opvalt dan Franck Ribéry.

Ronaldo won met Portugal de barragematch tegen het Zweden van Ibrahimovic. Op zijn eentje want hij maakte allevier de Portugese goals. Hij is in de tussenstand topschutter in de Champions League en in de Primera Division. 2013 is zijn beste jaar ooit want hij maakte 67 goals en zorgde voor 18 assists. Ronaldo heeft voor de trofee een plaats voorbehouden in zijn persoonlijk museum. Letterlijk. Daar staat zijn Gouden Bal van 2009 helemaal alleen te blinken. Ronaldo zegt: “Eigenlijk had ik hem elk jaar verdiend.”

Ribéry is veel meer ploegspeler. Getuige daarvan, zijn 30 assists. Hij werd kampioen en bekerwinnaar in Duitsland en heeft de Champions League, Europese Supercup en Wereldbeker voor clubs gewonnen. Er hangt Ribéry wel nog een rechtszaak boven het hoofd, voor een affaire met een minderjarige prostituee. Uitspraak later deze maand. In eigen land is hij daardoor in ieder geval veel minder populair dan in Duitsland.

Uitsluitsel, vanavond. De FIFA Ballon D’Or wordt uitgereikt in Zürich.

188 keer gelezen