Competitiehervorming in de maak?

Er is opnieuw sprake van een mogelijke competitiehervorming in het profvoetbal. Momenteel zijn er zestien ploegen in onze eerste klasse en worden er play-offs gespeeld op het einde van elk seizoen. Door de vernieuwing van het tv-contract zou de Jupiler Pro League er in het seizoen 2015-2016 volledig anders kunnen uitzien.

Consultancybureau Ernst & Young stelt voor om eerste klasse op te splitsen in twee reeksen van twaalf ploegen (reeks A en reeks B). Beide reeksen bestaan dan uit zowel ploegen van de huidige eerste divisie (16) als ploegen uit de tweede divisie (8). Elke reeks moet 22 reguliere speeldagen afwerken. Daarna vinden er play-offs plaats die nog eens 14 speeldagen in beslag nemen.

De top acht van reeks A strijdt dan voor de titel en de Europese tickets. De overige vier ploegen uit reeks A spelen tegen de top vier van reeks B voor een plaatsje in reeks A. De resterende acht ploegen van reeks B spelen voor behoud in eigen reeks.

“Dit is niet nieuw. Eind vorig seizoen was deze informatie al bekend. Het is een mogelijk scenario", zegt Ludwig Sneyers, secretaris-generaal van de Pro league.

Het doel van het hele project is om de competitie aantrekkelijker te maken voor de televisiezenders. Er zijn nog wel vele struikelblokken, zoals bijvoorbeeld de indeling van de ploegen of de licentievoorwaarden.

Of de hervorming er ook daadwerkelijk komt valt nog af te wachten. Anderlecht steunt het project alvast en wil helpen om de hervorming door te voeren.

“Wij staan ten volle achter de hervorming. Ik denk dat het een goede zaak is voor alle partijen als het project goed wordt uitgewerkt”, aldus Herman Van Holsbeeck. “Als we ons voetbal naar een hoger niveau willen tillen en alle koppen bij elkaar steken dan kan het snel gaan, maar mijn ervaring leert mij dat het in België meestal nogal ingewikkeld is”, voegt hij er nog aan toe.

 

 

317 keer gelezen