CL: het beste voetbal ter wereld op 2BE

 

PSV-AC Milan (20u25)

Vanavond start de “echte Champions League” met de play-offs. Zulte Waregem ging er in de derde voorronde uit tegen een oppermachtig PSV. En dat krijgt nu meteen een Europese grootmacht op het bord: AC Milan!

Een affiche met geschiedenis. In het seizoen 2004/2005 schakelde de Rossoneri PSV uit in de halve finales. Milan won thuis met 2-0. Het leek voorbij voor de Eindhovenaren. Maar PSV, en vooral huidig coach Phillip Cocu, speelden een fenomenale thuiswedstrijd, kwamen 2-0 voor. Euforie in het stadion. Een wonder leek in de maak! Tot die verdoemde blessuretijd waarin Massimo Ambrosini tegen scoorde. Cocu maakte nog de 3-1, maar voor PSV kwam er geen finale. Het was meteen ook de laatste keer dat een Nederlands team nog zo ver geraakte in de Champions League.

 

Het recept “Phillip Cocu”.

Wij kijken in ieder geval uit naar de 2013 versie van deze clash. PSV is ondertussen een dartel jong elftal. Hollands Glorie met een stevige internationale saus, zelfs een beetje Brabançonne met Zakaria Bakkali . (of wordt het toch nog de hymne Cherifien van Marokko?) Nu al 3 à 4 teams overklast in competitie en 3de CL voorronde. Het piep PSV (jongste elftal ooit, gemiddeld 21 jaar en 150 dagen) dat meteen het predicaat “jong en te weinig ervaren” kreeg, blijkt heerlijk onbevangen, maar ook slim en uitgekookt te spelen. Diepe ballen tussen de lijnen, snelle goed lopende spitsen en een degelijke verdediging die altijd voetballend een oplossing zoekt. Philippe Cocu drukte vanaf dag 1 zijn stempel als trainer van de Philips hoofdmacht.

Peter Denruyter/Chef Sport vtm/2BE: Cocu was een gangmaker tijdens zijn voetbalcarrière, altijd winnaar! En hij draagt dat perfect over op zijn spelers. Als je ziet hoe hij een jonge kerel als onze landgenoot Bakkali (17 jaar) durft te brengen. Meteen aan de aftrap. Zonder gezever. “Die jongen is top en dan moet hij er in staan”. Zulte Waregem heeft het geweten, NEC uit de Eredivisie weet het ondertussen ook, Marc Wilmots riep hem op voor de Rode Duivels. Een supertalent dat de Belgische weelde perfect etaleert.

AC Milan is een eerste echte test. Wat kunnen de youngsters tegen de gehaaide Berlusconi boys? Want spelen tegen woelwater Balotelli of tegen “Il Faraone” El Shaarawy is net iets anders. Vorig jaar had Milan maanden nodig om op niveau te geraken in de Serie A, maar kegelde wel Anderlecht uit de Champions League.

Hoe ver AC Milan staat? Altijd een vraagteken. Tot nu werden een aantal vriendschappelijke wedstrijden afgewerkt. De Serie A start pas op 24 augustus, de resultaten in de voorbereiding waren matig. Toch lijkt Milan op papier sterker. Ervaring kan de doorslag geven. Topspelers met wat meer kilometers op de teller. Clubicoon Franco Baresi zegt er het volgende over “Milan mag niet bang zijn voor PSV, maar je moet niemand onderschatten. De sleutel tot het winnen van de play-offs? Ervaring en Milan heeft genoeg ervaring. PSV is jong, snel en interessant, maar de spelers zijn onervaren en dat maakt ze voorspelbaar.”

 

Tom Soetaers en Aad De Mos versterken ons Champions League team.

2BE zet de grote middelen in om de kijker optimaal van de Champions League te laten genieten. Voor het eerst werken we met een commentator en co-commentator. Iemand die de wedstrijd volgt en beschrijft (Dirk Deferme of Jan Dewijngaert) en iemand die de kijker het spel mee kan leren lezen. Het hoe en waarom. (Tom Soetaers)

Peter Denruyter/Chef Sport:

“Tom heeft een mooie carrière achter de rug bij topclubs. Als je bij Anderlecht, Roda, Ajax en Genk hebt gespeeld en 50 doelpunten maakte op dat niveau, dan heb je recht van spreken. En dat was wat we zochten: iemand die op hoog niveau op het veld stond en dat gevoel kan overbrengen op onze kijker. Tom ziet dingen gebeuren op het gras waar de meeste mensen overkijken. Waarom iemand goed of slecht speelt, waarom het ene team beter lijkt dan het andere. Ik ken Tom van zijn werk bij Sporting Telenet. Bij 2BE/vtm zijn we erg tevreden dat hij bij het team komt.”

Tom Soetaers

“PSV - AC Milan; dat is toekomst tegen verleden, frivool tegen routine, losbandige jeugdigheid tegen oerdegelijke tactische zekerheid... kortom dit is een kraker van je welste die we eigenlijk net zo goed konden tegenkomen in het voorjaar van 2014 als kwart- of halve finalewedstrijd.  Veel te vroeg moeten we afscheid nemen van een topteam dat eigenlijk gewoon in de poulefase van de Champions League thuishoort! ”

2BE gaat alle Champions League wedstrijden zo veel als mogelijk ter plaatse produceren: liever op het gras dan in de studio. Tom Coninx blijft de spelverdeler langs het veld. Samen met Aad De Mos, onze Nederlandse strijder van vele Europese oorlogen, zorgt het voor spitante, soms strenge, maar altijd oprechte commentaren.

 

Met andere woorden: het 2BE Champions League Team is er klaar voor.

1025 keer gelezen