Ronaldo omzeilde miljoenen belastingen

Topvoetballer Cristiano Ronaldo sluisde in 2014 63,5 miljoen euro weg naar de Maagdeneilanden. Zo bespaarde hij maar liefst 35 miljoen euro belastingen. Dat blijkt uit 'Football Leaks', een internationaal onderzoek van verscheidene kranten dat belastingontwijking in de voetbalwereld blootlegt.

Ronaldo is niet de enige topvoetballer die in 'Football Leaks' opduikt. Uit het onderzoek blijkt dat verschillende spelers van Real Madrid, waaronder Fabio Coentrao, Carvalho en James Rodriguez, met de hulp van spilfiguur Jorge Mendes bedrijfjes hebben op eilanden in de Caraïben. Ook José Mourinho, de huidige trainer van Manchester United, komt aan bod.

De belastingfraude werd blootgelegd door de European Investigative Collaborations (EIC), een internationale groep onderzoeksjournalisten waartoe onder andere het NRC en Der Spiegel behoren. Om stipt 21.00 uur gaven ze het megadossier vrij, waarin een resem topvoetballers het vuur aan de schenen werd gelegd door hun financiële handel en wandel uit te pluizen. Het dossier is zowat de PanamaPapers van de voetbalwereld. 'Football Leaks' omvat 1,9 tetrabyte aan informatie.

Megalek
De documenten tonen, aldus de Nederlandse krant NRC, aan hoe het grote geld de voetbalsport is gaan domineren. De 'Football Leaks', die in de loop van de volgende weken mondjesmaat zullen worden vrijgegeven, "geven inzicht in de megacontracten van spelers met clubs en sponsoren, de trucs van zaakwaarnemers, schaduwboekhoudingen (en) spookfacturen".