RSCA: "Blijven achter Deschacht staan"

Anderlecht blijft Deschacht steunen zolang hij niet veroordeeld is of de club niets officieel weet over mogelijk gokken of matchfixing. Dat zegt woordvoerder David Steegen. “Wij hebben het nieuws vernomen via de media. Zolang hij niet veroordeeld is en wij niets officieel weten, blijven wij achter hem staan. Hij blijft toch een icoon van de club.”

RSCA heeft nog niet met Deschacht kunnen praten. “Hij is licht gekwetst, maar we zullen contact met hem opnemen en kijken wat ervan aan is. Of hij morgen speelt als hij fit is? Daar kan ik niets over zeggen”, aldus Steegen.

Vandaag doken er nieuwe elementen op in de gokzaak rond Olivier Deschacht. Volgens een geheim onderzoek van het bondsparket, dat VTM NIEUWS kon inkijken, heeft de speler van Anderlecht wel degelijk zelf op een eigen verliesmatch gegokt. Deschacht zelf blijft erbij dat het zijn broer was die gokte.

Benfica
Het gaat om een Champions League-wedstrijd van drie jaar geleden, tegen Benfica. Deschacht speelde toen bijna een uur en kon dus het verloop van de match beïnvloeden, wat ook werd onderzocht. Verschillende spelfases worden beschreven in het onderzoek, met de focus op de rol van Deschacht. Zo ook fases die tot doelpunten van Benfica geleid hebben, na slap verdedigen van Deschacht.

Rechterflank
Een echt bewijs van matchfixing heeft het onderzoek niet geleverd. Bovendien is er slecht 800 euro gewonnen, een peulenschil als je weet dat Deschacht een premie van 20.000 euro gekregen zou hebben bij winst tegen Benfica. Maar toch staat er in het onderzoek te lezen dat de "algemene indruk bij het bekijken van het beeldmateriaal is: de meeste aanvallen van RSC Anderlecht vertrekken vanuit de verdediging via de rechterflank." Het bondsparket moet nu oordelen of het de speler zal vervolgen of niet.

Broer Xavier
Gevraagd naar een reactie, zegt de speler niets te maken te hebben met het gokken. “Tot voor mijn verhoor, wist ik niet dat er met mijn account gegokt is op die wedstrijd”, klinkt het. De Anderlechtspeler blijft er dus bij dat het zijn broer Xavier was die gokte op de wedstrijd.

Bekijk ook: "Deschacht gokte wel op eigen verliesmatch"