"Geen enkele Belgische club is favoriet in Brugge"

Club Brugge en Anderlecht staan zondag voor de tachtigste keer tegenover mekaar in Jan Breydel. Club heeft nog mooie herinneringen aan hun laatste confrontatie in Brugge, maar die kampioenenmatch telt nu niet meer zegt trainer Michel Preud’homme.

U weet het wel. Eind vorig seizoen zette Club Brugge Anderlecht thuis opzij met 4-0 en zo verzekerde blauw-zwart zich van zijn veertiende landstitel. Maar over die kampioenenmatch heeft Preud’homme deze week niet meer gesproken met zijn spelers. “We zitten nu in een nieuwe competitie en moeten vergeten wat er vorig jaar is gebeurd. Dat was ook tegen een totaal ander Anderlecht. Het blijft natuurlijk een mooie herinnering, maar heeft niks te maken met de wedstrijd van zondag.”

Club Brugge speelt zondag tegen de leider en kan een overwinning tegen de aartsvijand maar al te goed gebruiken. Want de resultaten zijn te wisselvallig voor blauw-zwart. In het klassement staat de landskampioen na tien speeldagen pas zesde met vijf punten minder dan paars-wit en in de Champions League leed het dinsdag een derde nederlaag op rij. Toch vindt Preud’homme niet dat Anderlecht zondag favoriet is. “Geen enkele Belgische ploeg is favoriet wanneer ze in Brugge komen spelen. Maar de realiteit is wel dat Anderlecht reageert zoals zij dat altijd deden in het verleden wanneer het wat minder ging. RSCA is al twee jaar geen kampioen meer en dus heeft de club zware investeringen gedaan. Hun investeringen lijken ook te werken, want ze staan op kop en zijn ook Europees goed bezig. Ze hebben opnieuw een grote, kwalitatieve kern gebouwd.”

Preud’homme is dus zeker op zijn hoede. Ook omdat Anderlecht de twee toppers die het dit seizoen al speelde op verplaatsing ook won. "Ze hebben misschien wat geluk als je naar die matchen kijkt in al zijn aspecten, maar zo is de realiteit. Genk speelde een schitterende wedstrijd, maar scoorde niet. Anderlecht deed dat wel. Op Standard was de match in evenwicht, maar het was wel Anderlecht dat scoorde op het einde. Alles valt dus mee voor Anderlecht op dit moment. Misschien hebben ze niet verdiend om die twee wedstrijden te winnen, maar dat is net hun kracht, dat ze wel gewonnen hebben.”