Porto bezorgt Club koude douche in slotminuut

Club Brugge blijft puntenloos achter in de Champions League. Na nederlagen tegen Leicester City en Kopenhagen ging het nu ook tegen Porto onderuit. Al had dat niet gehoeven: de Portugezen scoorden pas in de 92ste minuut de winning goal.

De landskampioen ging uitstekend van start tegen de Portugezen. Na tien minuten verstuurde Van Rhijn een eerste verwittiging naar Casillas. De Nederlander zwiepte een vrije trap – zoals tegen AA Gent – rechtstreeks op doel, maar het ouderdomsdeken van Porto kon de bal nog in hoekschop duwen. Na twaalf minuten snelde Limbombe op de linkerflank zijn bewaker voorbij. Hij legde goed af tot bij Vanaken, die ineens op doel trapte, maar een Portugese verdediger trof. Vossen bleef in de rebound wel koelbloedig, plaatste de bal eenvoudig in de bovenhoek en zorgde zo voor het eerste Champions League-doelpunt van Club Brugge in meer dan elf jaar.

Blauw-zwart had Porto onder de duim en gaf nauwelijks ruimte weg. De Portugezen konden aanvankelijk enkel dreigen van op afstand, maar pogingen van Herrera werden in hoekschop gewerkt. Ook daaruit kon Porto geen grote kansen afdwingen, al kopte wel één keer gevaarlijk naast. Aan de overkant kreeg de witte defensie een voorzet van Limbombe onvoldoende weggewerkt. Pina haalde uit van aan de rand van de zestien, maar trapte te zacht en te centraal. Casillas raapte het leer makkelijk op.

Geen rood voor Herrera

Even later ontsnapte Porto aan een rode kaart. Na een akkefietje deelde een gefrustreerde Herrera een kopstoot uit aan Vossen. Scheidsrechter Tagliavento had het voorval niet gezien en ook zijn assistenten gaven niet thuis, waardoor het voorval onbestraft bleef. Hoe dan ook: een voetballend zeer degelijk Club Brugge trok met een verdiende voorsprong de kleedkamers in.

Ook na de pauze ging Club Brugge op zijn elan verder. Na vijf minuten stuurde Vanaken leep Claudemir weg. De Braziliaan legde terug tot bij Vormer, die de bal slechts centimeters naast plaatste. Porto-coach Santo greep in en haalde Jota naar de kant voor Brahimi. De Algerijn liet meteen opmerken en verstuurde een hard schot richting Butelle, die de bal met de vingertoppen over het doel tikte.

Porto schakelde een versnelling hoger, maar Club ontsnapte tot tweemaal toe. Een schot van Layún was te centraal en makkelijk te klemmen voor Butelle terwijl een één-tweetje tussen Silva en Otavio door laatstgenoemde maar net naast werd getrapt. Twintig minuten voor tijd werd de ijver van de Portugezen beloond: een moegestreden Limbombé liep Layún vrijlopen. De Mexicaan nam Butelle snoeihard onder vuur: 1-1.

Dodelijke slotminuut

In de absolute slotfase ging het punt alsnog verloren voor Club Brugge. Claudemir haakte Corona in de Brugse zestien, Silva zette de elfmeter om: 1-2. Preud'homme kon zijn ontgoocheling niet onderdrukken en werd naar de tribune gestuurd. Een verdienstelijk Club Brugge blijft zo met lege handen achter in de Champions League. Het behaalde nog geen enkel punt en wint over twee weken best in Porto om zijn kansen op een Europese overwintering gaaf te houden.