Dury over refs: "Mekaar beter maken"

De arbitrage in het voetbal is de laatste weken een hot topic in ons land. Zeker nadat AA Gent besliste om ref Alexandre Boucaut te wraken na de niet gefloten penalty in de wedstrijd tegen Club Brugge. Francky Dury, trainer van Zulte Waregem, vindt dat coaches en spelers zich na een wedstrijd moeten kunnen beheersen en pleit ervoor dat we de Belgische scheidsrechters voor honderd procent moeten ondersteunen.

“Ik heb dat al meerdere keren gezegd”, vertelt Dury. “We moeten hen voor honderd procent ondersteunen om de kwaliteit van de wedstrijdleiding te verbeteren. Ik vind het bijvoorbeeld totaal verkeerd dat de leeftijd bepalend is voor al dan niet nog mogen verder doen. Daarnaast moeten we die mensen ook de mogelijkheden geven om bijvoorbeeld gebruik te maken van de supertechnologie die voor handen is.”

"Mekaar beter maken"
AA Gent-trainer Hein Vanhaezebrouck haalde na de match tegen Club Brugge bijzonder hard uit naar scheidsrechter Boucaut en ook Francky Dury heeft in het verleden al eens uitgehaald naar een ref. “Op zo’n moment ben je soms ontgoocheld, denk je soms ‘hoe komt het dat dat weer met ons gebeurt’. Ik heb het ook al gedaan. Ik kan het dus begrijpen. Maar je mag er niet in gaan overdrijven. Uiteindelijk werk je met mensen en die maken fouten. Spelers maken fouten, wij als coach maken fouten en de refs maken er ook.”

“We mogen niet blijven zeggen dat de arbitrage slecht is”, gaat de trainer van Zulte Waregem verder. “Als we zo bijvoorbeeld beginnen praten over onze eigen spelers en onze eigen competitie, dan is het ook onze eigen verantwoordelijkheid. We moeten mekaar beter maken. In de Champions League zie ik veel respect tegenover de leiding. Ook in de rest van het buitenland zie ik heel veel respect ten opzichte van topscheidsrechters.”

"Beheersen na match"
Respect langs beide kanten is dus een eerste stap en daarnaast vindt Dury dat zowel coaches als spelers en bestuursleden zich moeten kunnen beheersen na een wedstrijd. “Zondag tussen 14u30 en 16u15 moeten we er honderd procent tegenaan gaan. Na zo’n wedstrijd moeten we ons allemaal een beetje leren beheersen. Ik heb het ook nog meegemaakt, dat er tijdens de rust een voorzitter binnengaat in de kleedkamer van een ref. Dat is onverantwoord, dat kan je niet toelaten. Het is een moeilijke zaak voor de coach, voor de spelers, de clubs, maar ook voor de refs. Laat ons daarin mekaar een beetje helpen.”