FIFA buigt zich in januari over uitbreiding WK

Een WK voetbal met 40 of 48 landen? Het zijn enkele voorstellen die op tafel liggen van de Wereldvoetbalbond en in januari van volgend jaar, zal de Raad van de FIFA die ook bestuderen. Dat maakte lid Michel D’Hooge vrijdag bekend.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino is een grote voorstander van een WK met meer dan 32 deelnemers – dat is het huidige aantal landen dat de eindronde van een WK voetbal speelt. Vorige week herhaalde hij nog eens zijn wens om een wereldkampioenschap met 48 landen te laten spelen. Bij zijn volgende bijeenkomst – op 9 en 10 januari – zal de Raad van de FIFA ook bestuderen of het mogelijk is om het aantal deelnemende landen vanaf 2026 te laten toenemen van 32 tot 40 of 48. Michel D’Hooge verklaarde dat vrijdag na de bijeenkomst van de Raad in Zürich.

FIFA's Best
Op 9 januari wordt ook de award voor de beste voetballer ter wereld uitgereikt. Die heet niet langer de Ballon d’Or, want vorige maand beslisten het Franse weekblad France Football en de FIFA om hun samenwerking stop te zetten. De trofee heet voortaan ‘FIFA’s Best’.

WK 2026 niet in Europa of Azië
Daarnaast maakte de FIFA ook bekend dat het WK van 2026 niet zal plaatsvinden in Europa of Azië. De volgende WK’s vinden plaats in Rusland (2018) en Qatar (2022) en daarom moet het daaropvolgende wereldkampioenschap op een andere continent worden georganiseerd. De Verenigde Staten zijn door die beslissing de grote favoriet voor het WK 2026, maar ook Canada en Mexico toonden al interesse. Het is ook mogelijk dat het WK in verschillende landen plaatsvindt.

Tot slot raakte bekend dat het volgende FIFA-congres plaatsvindt in Bahrein en niet zoals voorzien in Kuala Lumpur.