"Mentaliteit blijft belangrijkste factor"

Daags voor het hervatten van de competitie tegen Charleroi, blikt Club Brugge-coach Michel Preud’homme vooruit op de uitwedstrijd die blauw-zwart al twintig jaar niet meer verloor. Bij winst nadert Club tot op één punt van leider Zulte Waregem.

Preud’homme kan voorin wel niet rekenen op Abdoulay Diaby. “Abdou is er niet bij. Hij miste ook een interland met Mali. Hij kampte al met problemen tegen AA Gent, maar heeft die match toch uitgespeeld. Hij kon toen spelen voor alle duidelijkheid, anders had ik hem niet opgesteld. Hij was fit verklaard. Zijn populariteit is hier misschien niet hoog, maar hij loopt wel enorm veel en snel tijdens een wedstrijd. Het is een snelle, energieke speler. We proberen om hem voor dinsdag (dan speelt Club tegen Porto) klaar te krijgen.”

Naast Diaby liggen ook onder meer Engels, De Bock en Izquierdo in de lappenmand. De mogelijkheden van de coach zijn daardoor stevig beperkt, beseft hij. “We kunnen niet meer veel roteren, maar alle clubs die veel gespeeld hebben kampen met dat probleem. We gaan nu met een paar andere spelers spelen, omdat we niet iedereen kunnen laten rusten.”

“Mazzu is klaar voor een topclub”

Na een matige seizoensstart won Club Brugge wel z’n laatste twee wedstrijden (tegen Moeskroen en AA Gent). Geen reden tot paniek, zou je dan denken. “Wat voor mij belangrijk is, is dat we dezelfde mentaliteit tonen als in de laatste twee wedstrijden. We staan nu terug goed gepositioneerd en moeten nu doorgaan met diezelfde ingesteldheid.”

De Karolo’s zijn - ondanks het feit dat ze al 20 jaar niet meer in eigen huis konden winnen van Club – wel een taaie klant te noemen. “Charleroi is een vaste waarde aan het worden. Twee jaar geleden zaten ze in play-off 1, vorig jaar net niet. Het is een stabiele club aan het worden. Ik vind Felice (Mazzu) ook een zeer goede trainer. Als je weet dat Charleroi elk jaar heel wat spelers verkoopt, dan is het straf dat hij telkens opnieuw een sterke ploeg kan bouwen die meedoet voor de plaatsen in play-off 1. Hij zal coach van een topclub worden.”