Maradona en Totti spelen "match voor de vrede"

Diego Maradona, Ronaldinho, Francesco Totti en vele andere internationale voetballegendes hebben woensdag in Rome een "match voor de vrede" gespeeld op verzoek van paus Franciscus, die ook al het initiatief nam voor de eerste editie in 2014.

"We zijn hier om te spelen voor de vrede in de hele wereld", verklaarde Diego Maradona voor de aftrap van de vriendschappelijke wedstrijd in het Stadio Olimpico. Onder anderen Hernan Crespo, Juan Sebastian Véron, Cafu, Rui Costa, Frédéric Kanouté en Vincent Candela werden in de namiddag ontvangen door paus Franciscus in het Vaticaan. De 55-jarige Maradona bezorgde de Italiaanse oud-international Antonio Di Natale het eerste doelpunt van de wedstrijd na een knappe assist met zijn befaamde linkervoet. Ook Francesco Totti kon later in de wedstrijd scoren op aangeven van "Pluisje". Nadien troffen ook nog Kanouté, Bojan en Crespo raak.

"Het woord liefdadigheid staat centraal vandaag. We spelen voor de vrede in de wereld en voor de kinderen. En het gebeurt niet elke dag dat Totti, Maradona en Ronaldinho samen op een voetbalveld staan", verklaarde de voormalige Franse international Vincent Candela voor de wedstrijd. De "match voor de vrede" is een liefdadigheidswedstrijd die bedacht werd door paus Franciscus om de "Scholas Occurrentes" mee te helpen financieren, een organisatie die 400.000 openbare en private scholen uit de vijf continenten ondersteunt. Dit jaar zal een deel van de opbrengsten ook gaan naar Amatrice, het Italiaanse bergdorpje dat eind augustus getroffen werd door een zware aardbeving.

Maradona zorgde wel voor een kleine domper op de feest vreugde. De voormalige nummer 10 van Argentinië maakte kort voor de rust ruzie met zijn landgenoot Véron. Het is onduidelijk waar de twee het niet over eens waren, maar Maradona hield zich alvast niet in en moest gekalmeerd worden door onder andere Cafú.

In de mixed zone wilde Pluisje achteraf niet veel woorden kwijt over het dispuut met Véron, maar over het voetbal in de Serie A had hij wel wat te zeggen. "Totti is fenomenaal", stak hij de loftrompet voor de 40-jarige Romein op. "Hij moet blijven voetballen tot zijn 50ste. Ik heb hem gezegd dat wanneer hij stopt, ik me ga vervelen. Maar Napoli zal komend weekend wel winnen van AS Roma. We kunnen niet rekenen op Milik, maar als Gabbiadini op de juiste manier gebruikt wordt kan Napoli wel winnen."