Roemeens topscorer aller tijden stopt

Adrian Mutu hangt zijn voetbalschoenen definitief aan de haak. De ex-speler van onder meer Inter Milan, Juventus en Chelsea ging in januari nog aan de slag bij de Targa Mures. Bij die Roemeense eersteklasser kwam Mutu niet verder dan vijf wedstrijden, waarop hij nu een punt achter zijn carrière zet. Mutu blijft wel actief in de voetbalwereld. Hij wordt algemeen directeur bij Steaua Boekarest.

De intussen 37-jarige Roemeense doelpuntenmaker brak in 2000 definitief door bij Steaua Boekarest. Inter Milan plukte hem daarop weg uit Roemenië, maar in Giuseppe Meazza kon de talentvolle aanvaller niet aarden. Via Verona en Parma belandde hij bij Chelsea, waar hij omwille van cocaïnegebruik werd ontslagen.

Nadien trok hij naar Juventus, maar ook in de hoofdmacht van Turijn brak hij nauwelijks potten. Bij Fiorentina lukte hem dat wel. Met Luca Toni vond hij een uitstekende sparringpartner in de aanval. Maar ook na het vertrek van de Italiaan bleef Mutu scoren: hij klokte af op 69 goals in 143 wedstrijden. Tot hij in 2011 opnieuw betrapt werd op cocaïne. De club uit Firenze schorste hem voor negen maanden, maar liet hem na publieke excuses alsnog spelen.

All-time topschutter

Na zijn passage bij Fiorentina ging het bergaf met zijn carrière. Via Ajaccio (Frankrijk) en Pune City (India) belandde hij terug in eigen land, waar hij bij Targa Mures nu dus zijn carrière afsluit. Mutu heeft er - zonder met Roemenië prijzen te pakken - ook een indrukwekkende interlandcarrière opzitten. Zo kwam hij 77 keer uit voor de Tricolorii, waarin hij 35 keer raak trof. Daarmee is hij samen met Gheorghe Hagi all-time topschutter van zijn land.